Nemecko v politickej kríze: Mali by byť predčasné voľby? Verejnosť je rozdelená
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Nemci majú rozdielny názor na to, či by sa v súčasnej situácií, kde sa koaličná sociálna demokracia SPD ocitla vo vážnej kríze, mali uskutočniť predčasné voľby. "Za" je 39 percent opýtaných, proti je takisto. Ukázal to prieskum pre denník Bild, ktorý sa uskutočnil po tom, čo v nedeľu predsedkyňa SPD Andrea Nahlesová oznámila, že rezignuje, v pondelok tak napokon aj učinila.


Krok Nahlesovej či dramatický prepad vo voľbách do Európskeho parlamentu spôsobil zložitú situáciu. To sa zrejme podpisuje na voličskej podpore SPD, ktorá podľa prieskumu sa teraz hýbe okolo 14 percent. Sociálni demokrati sú len jediným percentuálnym bodom pred protestnou a protiimigračnou Alternatívou pre Nemecko AFD.

Po eurovoľbách sa výrazne vyrovnala situácia aj na prvých dvoch miestach straníckeho rebríčka. Najobľúbenejším zoskupením konzervatívnej únie síce zostáva CDU / CSU kancelárky Angely Merkelovej s podporou 26 percent opýtaných, no na chrbát jej ale stále dýchajú Zelení s 25 percentami. Práve Zelení si v európskych voľbách výrazne polepšili, zatiaľ čo CDU / CSU, rovnako ako SPD, značne stratila.

Do Spolkového snemu by sa ešte dnes dostali Ľavica a Slobodní demokrati s podporou ôsmich percent voličov.

Most-Híd nesúhlasí s pozvaním Martina Daňa na inauguráciu novej prezidentky
Most-Híd nesúhlasí s pozvaním Martina Daňa na inauguráciu novej prezidentky Zuzany Čaputovej. Podľa strany by mal byť vyškrtnutý zo zoznamu pozvaných. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


O tom, či sa predčasné voľby uskutočnia, alebo či bude vláda veľkej koalície CDU / CSU a SPD pokračovať, sa zrejme rozhodne po letných prázdninách, kedy budú koaličné strany bilancovať svoje pôsobenie vo vláde. Nie je pritom vylúčené, že vo vnútri sociálnej demokracie dovtedy preváži názor, že nemá cenu vo veľkej koalícii pokračovať.