Na Bilderbergu 2019 sa riešil hlavne brexit, kapitalizmus, Rusko a Čína. Naznačujú tým niečo?
04 | 06 | 2019 I Zuzana Vargová

Budúcnosť kapitalizmu, brexit, vesmír a umelá inteligencia. Aj tieto témy riešilo 124 členov euroamerických elít, ktorí sa zišli do Švajčiarska na uzavretom štvordňovom stretnutí skupiny Bilderberg.


Tohtoročný 67. ročník neformálnej dôvernej konferencie sa konal od 30. mája do 2. júna. Mocní utužovali vzťahy v prísne stráženom päťhviezdičkovom hoteli vo švajčiarskom meste Montreux pri Ženevskom jazere.

Denník The Washington Post hovorí o "tajomnom zhromaždenie globálnej elity", presnejší je však výraz euroamerická elita, pretože Bilderberg tradične združuje Európanov, Američanov, Kanaďanov a zopár Turkov. Ich diskusie nie sú nikdy zverejnené a preto vyvolávajú podnety k rôznym konšpiračným teóriám.

Organizátori vydali len krátku tlačovú správu. Podľa nej sa schôdzka zaoberala 11 hlavnými témami - ako obvykle sa riešili aj Rusko a Čína. Debata sa sústredila aj na brexit a budúcnosť Európy.

Sudánska armáda po krvavom zásahu zrušila dohodu s opozíciou a ohlásila voľby
Sudánska armáda oznámila v utorok zrušenie dohody o prechode moci na civilnú vládu, ktorú dosiahla v máji s organizátormi opozičných protestov. Zároveň ohlásila zámer usporiadať v najbližších deviatich mesiacoch všeobecné voľby, informovala tlačová... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


Mocní riešili tiež "klimatickú zmenu a udržateľnosť," "význam vesmíru" a "etiku umelej inteligencie". Ďalšími témami boli kybernetické hrozby a "sociálne médiá ako zbraň".

Budúcnosť kapitalizmu prišla zrejme aj preto, že v západnom svete silnie jeho kritika. Vplyvný nemecký sociológ Wolfgang Streeck predpovedá koniec kapitalizmu. Na Bilderbergu sa pritom schádzajú tí, ktorí sú hýbateľmi kapitalizmu, alebo jeho obhajcami.

Dorazil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a poradca a zať amerického prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner. Na oficiálnom zozname účastníkov však nie je americký minister zahraničia Mike Pompeo, hoci sa v Montreux tiež zastavil, ako informoval denník The New York Times.