Klaus mladší zakladá novú stranu! Poznáme detaily
04 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

V Prahe finišujú prípravy na predstavenie chystanej novej pravicovej strany Václava Klausa mladšieho. To by malo za účasti niekoľkých desiatok ľudí z celej krajiny prebehnúť 10. júna v kongresovej sále neďaleko luxusného pražského mrakodrapu V Tower. Presnejšie povedané, malo by vraj ísť o politické hnutie.


Sám Klaus dovtedy nechce o svojom politickom projekte hovoriť. Podľa informácií MF DNES so svojimi spolupracovníkmi zasvätil uplynulé týždne hľadaniu ľudí do regionálnych kancelárií a tiež loveniu známych osobností, ktoré by sa na jeho hnutí podieľali alebo v ňom rovno figurovali.

"Je v tom veľký entuziazmus. Pracujeme, pripravujeme a urobíme to našim súperom ťažké. Nechajte sa prekvapiť," povedal Václav Klaus s tým, že viac o projekte teraz hovoriť nechce.

Vo svojich odboroch by mu tak mali pomáhať napríklad kardiochirurg Jan Pirk či lekár a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný, ekonómka Markéta Šichtarová či šéf Madety Jan Teplý starší.

Spoluprácu naopak odmietol historik a spisovateľ Vlastimil Vondruška, ale s tým, že Klausov projekt podporuje.

V novom hnutí má mať postavenie tiež otec Václava Klausa. Ten by sa mal stať garantom pre oblasť zahraničia. Jeho úloha by mala byť menšia, než by si asi sám Václav Klaus starší predstavoval.

Podľa informácií MF DNES k napätiu medzi otcom a synom došlo už na samom začiatku po vylúčení mladšieho z ODS. Exprezident totiž chcel, aby narýchlo vytvorili kandidátku a zapojili sa do európskych volieb. Václav Klaus mladší mal byť podľa týchto predstáv jednotkou kandidátky a jeho otec na poslednom mieste. Zvyšok by doplnili ľuďmi spojenými s Inštitútom Václava Klausa a ich sympatizantov.

Lenže plán stroskotal. Po prvé sa im nepodarilo zohnať vhodný "nosič", teda zaregistrovanú stranu, pod ktorej hlavičkou by mohli kandidovať. Od Klausovho vylúčenia z ODS do registrácie kandidátok totiž zostávalo len pár desiatok hodín času. Po druhé do toho "hodil vidly" sám Klaus mladší, ktorý o europarlament nejavil záujem. Navyše podľa zdrojov z jeho okolia nechcel, aby bol hneď od začiatku tak silno spájaný so svojím otcom, s ľuďmi z inštitútu a niekdajšími členmi ODS a ich sympatyzantmi. To údajne Klausa staršieho trochu naštvalo.

"Ľudí, ktorí milujú Václava Klausa staršieho, budú Vaška beztak voliť. Je ale tiež celkom početná skupina tých, ktorí ho radi nemajú. Preto bude lepšie, keď zostane trochu bokom," opísal človek blízky Klausovi mladšiemu. Aj s vedomím toho, že sa bývalý prezident zrejme neudrží a bude chcieť, aby jeho vplyv v novom hnutí rástol.

Most-Híd nesúhlasí s pozvaním Martina Daňa na inauguráciu novej prezidentky
Most-Híd nesúhlasí s pozvaním Martina Daňa na inauguráciu novej prezidentky Zuzany Čaputovej. Podľa strany by mal byť vyškrtnutý zo zoznamu pozvaných. Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Zatiaľ sa otec so synom dohovorili na tom, že bude "garantom pre oblasť zahraničia". V praxi by to malo fungovať tak, že exprezident bude naďalej cestovať po svete po konferenciách a stretávať sa so svetovými štátnikmi typu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Veľký spor je zatiaľ medzi Václavom Klausom mladším a jeho spolupracovníkmi o účasť v najbližších voľbách, to znamená do krajov a do Senátu na jeseň budúceho roka. Klaus sa ich údajne zúčastniť chce s argumentom, že "politická strana sa musí zúčastniť volieb, nemožno ju dva roky udržať s tým, aby sa ich nezúčastnil a všetci sa len, rozcvičovali."

Lenže mnoho ľudí z jeho okolia mu odpovedá, že voľby do trinástich regiónov sú náročné. Nielen z hľadiska vybudovania krajských štruktúr a zohnaniu dostatočne zaujímavých ľudí na kandidátky, ale aj preto, že sa v tomto type volieb so zavedenými stranami, hnutiami a regionálnymi zoskupeniami dá veľmi ľahko prehrať. A to by pre začínajúcich politický projekt nebol dobrý štart. Zatiaľ Klaus mladší trvá na svojom: volieb sa chce zúčastniť.

Ako bude celý nový politický projekt vyzerať, by malo byť jasnejšie po jeho predstavení v pondelok 10. júna.