Choroby, tisíce migrantov na uliciach, preplnené centra. Situácia v Bosne je zúfalá
04 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Tisíce migrantov a utečencov uviazli v Bosne na ceste do západnej Európy. Zúfalo potrebujú humanitárnu pomoc, varuje Medzinárodný Červený kríž, ktorý upozorňuje, že niektorí z nich už pri pokuse nájsť bezpečné útočisko zomreli.


Od začiatku roka podľa bezpečnostných zdrojov prišlo do Bosny a Hercegoviny cez 6 000 ľudí, všetky tranzitné centrá v krajine pritom pojmú asi len 3500 ľudí. V praxi to znamená, že sú plné a tisícky ľudí sú nútených spať vonku. "Ľudia spia v parkoch, na parkoviskách, pri cestách a v nebezpečných budovách," varuje Indira Kulenovicová, prevádzková riaditeľka Medzinárodnej federácií spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Bosne.

Pripomína jednu tragédiu, ku ktorej došlo pred niekoľkými dňami. "Traja migranti sa ukryli v opustenej budove, kde zhoreli na smrť, keď sviečka, ktorú používali, spôsobila požiar," hovorí. Len o pár dní neskôr bolo pri požiari centra pre migrantov na severozápade Bosny a Hercegoviny zranených 29 ľudí. "Psychologický stres medzi migrantmi je vysoký, minulý týždeň sa jeden muž v zúfalstve zapálil," dodáva Kulenovicová, ktorú cituje server Info Migrants.

Bosna slúži ako tranzitná krajina pre tisíce ľudí zo severnej Afriky a Ázie, ktorí sa pokúšajú cez susedné Chorvátsko dostať do krajín Európskej únie. Len vlani prišlo do Bosny a Čiernej Hory 25 tisíc ľudí. Mobilné tímy z bosnianskeho Červeného kríža rozdávajú migrantom jedlo, vodu, oblečenie, či prvú pomoc a snažia sa im tiež poskytovať psychologickú podporu.

Pracovníci Červeného kríža utečencom dokonca odovzdávajú informácie o aktívnych pozemných mínach a nevybuchnutých bombách z vojny. Bosna a Hercegovina je jednou z najviac mínami zamorených krajín v Európe.

Červený kríž pracuje v piatich centrách pre migrantov po celej krajine a poskytuje stravu trom tisíckam ľudí denne. Rovnako tak im dáva aj oblečenie, posteľnú bielizeň, stany či prvú pomoc. Dodávky potravín poskytuje tiež agentúra OSN pre migráciu.

Vedúci bosnianskeho Červeného kríža, Rajko Lazic, hovorí, že napriek ich úsiliu sú životné podmienky mnohých ľudí v centrách stále horšie. A ešte horšie sú pre tých, ktorí žijú vonku. "Situácia dosiahla kritického bodu. Je to humanitárna kríza!, "varuje Lazic.

Trump v príhovore na bankete označil kráľovnú Alžbetu za "úžasnú, úžasnú ženu"
Prezident USA Donald Trump a jeho rodina si v pondelok večer užili veľkolepý kráľovský banket, ktorého hostiteľkou v londýnskom Buckinghamskom paláci bola 93-ročná britská kráľovná Alžbeta II. V utorok sa očakávajú veľké protesty proti Trumpovej... Čítať ďalej
04 | 06 | 2019 | TASR


V preľudnených prijímacích strediskách pre migrantov tiež došlo k nárastu infekčných ochorení. Bosnianska ministerka zdravotníctva Nermin Cemalovicová uviedla 15. mája, že v tranzitných centrách v Bihać, jednom z miest na západe krajiny, kde sú migranti sústredení, bolo zaznamenaných 800 prípadov choroby svrabu.

Zdravotníci sa tiež pokúšajú zabrániť vypuknutiu osýpok potom, čo bola choroba diagnostikovaná u niekoľkých humanitárnych pracovníkov. "Sme veľmi znepokojení ľuďmi, ktorí cestujú cez Bosnu a Hercegovinu," priznáva Kulenovicová. "Prichádzajú v zlom stave a vo veľkých počtoch, vrátane detí, išlo pešo celé týždne. Sú hladní, vyčerpaní, chorí a traumatizovaní. Nedávne vlhké počasie to len zhoršilo," vraví.