Pompeo pripustil pochybnosti o Trumpovom „riešení storočia“ pre Blízky východ
03 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne pripustil pochybnosti o mierovom pláne USA pre Blízky východ. Mnohí sa však domnievajú, že môže zlyhať. Palestína už odmietla „dohodu storočia“ a získala si za to skepsu zo strany EÚ.


Mierový plán na Blízkom východe, ktorý sprostredkoval Jared Kushner, senior poradca prezidenta Donalda Trumpa a zároveň jeho zať, sa už dva roky rozvíja, ale zatiaľ nebol zverejnený. Avšak niektoré body „dohody storočia“, ako Trump nazval tento plán, sa už dostali do tlače a vyvolali pochybnosti o tom, či bude táto dohoda úspešná.


Pompeo údajne minulý týždeň hovoril so židovskými vodcami v New Yorku a uznal tento skeptický pohľad na dohodu. Povedal, že plán možno vnímať ako „dohodu, ktorú by mohli milovať len Izraelčania,“ napísal v pondelok Washington Post s odkazom na záznam stretnutia. Pompeo dokonca pripustil, že niektorí môžu považovať plán za „nezvratný“ a „môžu ho odmietnuť“.


Pompeove slová nie sú tak prekvapivé, keď uvážime, že americký plán údajne umožňuje Tel Avivu získať kontrolu nad izraelskými osadami na Západnom brehu, ktoré sú tam podľa medzinárodného práva nezákonne. Presne to však premiér Benjamin Netanjahu sľúbil počas svojej predvolebnej kampane v apríli tothto roku a je to presne to, čo Palestínčania vehementne odmietajú. „Nikdy to neprijmeme,“ povedal minulý týždeň palestínsky vyslanec v Rusku, Abdelhafiz Nofal.


Palestínsky minister zahraničia označil plán za “akt kapitulácie”. Mahmúd Abbás, prezident palestínskej samosprávy, to povedal ešte priamočiarejšie. “Trump so svojou dohodou storočia môže ísť do pekla," povedal bez servítky. K tomu všetkému Palestínski predstavitelia oznámili, že v júni vynechajú podujatie sponzorované Spojenými štátmi v Bahrajne, kde sa očakáva odhalenie ekonomickej časti mierového plánu.


Nie sú to však len Palestínčania, ktorí už posielajú Trumpov smelý plán k ľadu. EÚ bola vždy horlivým zástancom riešenia dvoch štátov s nezávislou a suverénnou Palestínou. Opustenie tohto vzorca „prinesie do regiónu ešte väčší chaos“varovala ešte v apríli šéfka zahraničných vecí EÚ, Federica Mogherini .


Trumpov plán zároveň údajne ponúka rozdelenie Západného brehu medzi Palestínu a Izrael, pričom Izrael si udrží celý Jeruzalem a Palestínčania ostanú bez kontroly nad svojimi hranicami. To vyvoláva obavy EÚ, že plán je silne naklonený iba v prospech Tel Avivu, a preto je nepravdepodobné, že bude fungovať.


Rovnako sa vyjadril aj francúzsky veľvyslanec v USA Gerard Araud. „Bude to návrh veľmi blízky potrebám Izraela. Je odsúdený na neúspech? Musím však povedať, že na 99% je prijateľný, ale chýba to 1%, nikdy nezabúdajme na to potrebné 1 percento,“ povedal Araud ešte minulý mesiac.