Môže si vydýchnuť. Švédsky súd zamietol žiadosť o uvalenie väzby na Assangea
03 | 06 | 2019 I TASR

Okresný súd vo švédskej Uppsale v pondelok odmietol žiadosť o uvalenie väzby na zakladateľa platformy WikiLeaks Juliana Assangea, ktorá súvisela s prípadom znásilnenia v roku 2010. Žiadosť o uvalenie väzby v neprítomnosti podala na Assangea švédska prokuratúra ešte 20. mája.


Zástupkyňa prokuratúry Eva-Marie Perssonová sa svojho času pred novinármi vyjadrila, že ak by okresný súd vyhovel žiadosti o uvalenie väzby na Assangea, začalo by sa konanie vo veci vydania európskeho zatykača spojené so žiadosťou o jeho vydanie do Švédska.

Švédska prokuratúra v polovici mája znovu otvorili predbežné vyšetrovanie Assangea v prípade údajného znásilnenia. Zo sexuálnych trestných činov ho obvinili dve ženy po jeho návšteve krajiny v roku 2010, on však ich tvrdenia popiera.

Ťahá ho to ku Kiskovi? Šeliga zbalil kufre, odstupuje ako hovorca slušného Slovenska
Juraj Šeliga už nebude vystupovať ako hovorca iniciatívy Za slušné Slovensko a rozhodol sa, že z nej odstupuje. Novou hovorkyňou bude Eva Lavríková, ďalšími hovorcami ostávajú Karolína Farská a Ján Gálik. TASR o tom informovala Lavríková.... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | TASR


O znovuotvorenie vyšetrovania požiadala právna zástupkyňa ženy, ktorá tvrdí, že ju Assange znásilnil počas svojej návštevy Švédska v roku 2010.

Žiadosť bola podaná 11. apríla, teda v deň, keď britská polícia tohto 47-ročného Austrálčana zatkla v budove ekvádorského veľvyslanectva v Londýne, kde sa ukrýval sedem rokov. V súčasnosti sa nachádza vo väzení v Londýne, kde si odpykáva 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu.

Assange sa na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne skrýval od júna 2012, a to práve pre obavy z vydania do Švédska alebo do Spojených štátov.

Vyšetrovanie obvinení voči Assangeovi vo Švédsku pozastavili v čase, keď sa ukrýval na ekvádorskej ambasáde v Londýne. V kauze troch prípadov údajného sexuálneho útoku už vypršala premlčacia lehota, v aktuálne kauze, ktorej sa týka pondelňajšie oznámenie švédskej prokuratúry, sa tak stane až v auguste 2020.

ŠKANDÁL: Kampaň PS-Spolu v eurovoľbách bola financovaná aj firmou s daňovými nedoplatkami
Firma, ktorú vlastní Simona Petrík, je ďalším darcom na eurokampaň strany Spolu.V tom by nebol žiadny problém. Podozrivé je, keď firma, ktorá je v strate, financuje politickú kampaň nejakej strany. Možno aj nad tým by sa dali prižmúriť oči. Nedajú... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Zakladateľ WikiLeaks obvinenia, ktoré voči nemu pôvodne vzniesli dve Švédky, odmieta a označuje ich za politicky motivované. Tvrdí, že mal s oboma ženami len konsenzuálny pohlavný styk.

WikiLeaks je nezisková mediálna organizácia, ktorá na rovnomennej webovej stránke zverejňuje utajované dokumenty, uniknuté tajné správy a médiá z anonymných zdrojov.