Komunisti mali ľudí jednoducho všade. Agent ŠtB údajne radil britskému premiérovi Wilsonovi
03 | 06 | 2019 I Aneta Leitmanová

Poradca niekdajšieho britského labouristického premiéra Harolda Wilsona spolupracoval s československou tajnou službou a odovzdal jej napríklad informácie z rozhovorov predsedu vlády s americkým prezidentom Lyndonom Johnsonom. S odvolaním sa na dokumenty československej Štátnej bezpečnosti to v nedeľu napísal britský bulvárny nedeľník Mail on Sunday, na ktorý sa odvoláva Daily Mail.


Podľa Mail on Sunday spolupracoval s československou rozviedkou v 60. rokoch minulého storočia Ernest Fernyhough, ktorý radil vtedajšiemu premiérovi Wilsonovi. Ten stál na čele vlády v rokoch 1964 až 1970 a znovu v rokoch 1974 až 1976.

Fernyhough pracoval v rokoch 1964 až 1967 ako Wilsonov parlamentný tajomník, ktorého úlohou je konať za predsedu vlády s poslancami.

Československí špióni podľa dokumentov prvýkrát nadviazali kontakt s Fernyhoughom, ktorému pridelili krycie meno Koza, v roku 1958. Vtedy bol ešte poslancom za Labouristickú stranu.

Snaha prinútiť Fernyhougha k užšej spolupráci s československou tajnou službou nebola príliš úspešná až do roku 1966, kedy ho ŠtB po nejakej dobe opäť kontaktovala.

V dokumentoch z tejto doby sa uvádza, že československí špióni dostali od Fernyhougha "správu o situácii okolo libry v čase, keď hrozilo nebezpečenstvo jej devalvácie" a tiež "informácie o britsko-amerických vzťahoch, vrátane telefonického rozhovoru medzi Wilsonom a Johnsonom".

Fernyhough, ktorý zomrel v roku 1993, dostával podľa Mail on Sunday za svoje služby len skromné ​​odmeny, napríklad alkohol či čokoládu. V roku 1967 jemu, jeho manželke a priateľom tajná služba údajne zaplatila dovolenku v Československu.

Ako postupne klesal Fernyhoughov vplyv v britskej politike, opadol podľa denníka, ktorý sa odvoláva na dokumenty z českého Archívu bezpečnostných zložiek, tiež záujem československých špiónov o spoluprácu. V roku 1972 ŠtB rozhodla, že už neexistujú "žiadne nové aspekty či príležitosti pre rozvoj" spolupráce.

Čína otestovala svoje ponorky vybavené novou generáciou balistických rakiet (VIDEO).
Nová generácia čínskych balistických rakiet s ponorkou, známa aj ako JL-3, bola údajne v nedeľu úspešne testovaná. Stalo sa to v ten istý deň, kedy sa minister obrany krajiny verejne zaviazal, že bude "bojovať do konca", v prípade ak ich USA... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Mail on Sunday už v máji napísal, že s československou komunistickou rozviedkou v 60. rokoch minulého storočia spolupracoval tiež súčasný britský labouristický poslanec Geoffrey Robinson. ŠtB údajne poskytol desiatky správ, vrátane vysoko citlivých informácií o jadrových zbraniach. Osemdesiatročný Robinson obvinenia odmietol.

Už vlani bulvárny denník The Sun priniesol správu, že šéf britských labouristov Jeremy Corbyn sa v 80. rokoch najmenej trikrát stretol s príslušníkom ŠtB. Corbyn uviedol, že to bolo nevedomky, pretože ho považoval za československého diplomata. Zároveň poprel, že by mu odovzdal nejaké tajné informácie.