Čína otestovala svoje ponorky vybavené novou generáciou balistických rakiet (VIDEO).
03 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Nová generácia čínskych balistických rakiet s ponorkou, známa aj ako JL-3, bola údajne v nedeľu úspešne testovaná. Stalo sa to v ten istý deň, kedy sa minister obrany krajiny verejne zaviazal, že bude "bojovať do konca", v prípade ak ich USA napadnú.


Čína demonštrovala svoj morský jadrový “odstrašovač” vypálením balistických rakiet JL-3 (SLBM) v Bohajskom mori včera v skorých ranných hodinách. Oblasť bola uzavretá Námornou bezpečnostnou správou kvôli „vojenským cvičeniam“. Peking ešte testy nepotvrdil a neinformoval ešte ani o jeho výsledkoch.



Rakety SLBM s pevným palivom by mal vstúpiť do plnej prevádzky v budúcom roku. Rakety majú dolet až 14 000 km a sú vybavené desiatimi nezávislými riadenými jadrovými hlavicami.


Test prichádza uprostred bezprecedentného napätia, keďže Washington naďalej spochybňuje rastúci vplyv Číny v tamojšom regióne s presadzovaním práva „slobodnej plavby“ cez Taiwanský prieliv a v sporných vodách Juhočínskeho mora.


"Ak sa niekto odváži rozdeliť Taiwan a Čínu, čínska armáda nemá inú možnosť, ako bojovať za každú cenu až do konca," varoval v nedeľu Spojené štáty americké čínsky minister obrany Wei Fenghe. To platí vtedy, ak sa USA rozhodnú bojovať ekonomicky alebo vojensky.