Glosa Petra Sokola: Kresťanské Slovensko - Európske Slovensko (minimanifest k spolupráci)
03 | 06 | 2019 I Peter Sokol

Naša viera nám vždy otvárala dvere k pokroku. Či už to boli vierozvestci Cyril a Metod, alebo farári prostredníctvom, ktorých sa šíril jazyk a kultúra, vždy to bolo kresťanstvo, ktoré bolo akousi kľučkou k poznaniu a pokroku.


Preto keď sa dnes vážnejšie zamyslíme, tak to čo nás spája s Východom a Západom, ale aj to čo je spojovníkom na národnej úrovni, je práve naša viera. Preto by sme nemali zabúdať, že prostredníctvom tejto viery vieme dokázať veľké veci, pokiaľ je používaná s rozumom a kladie si za cieľ vznešené úlohy.

Hádam tou najvznešenejšou úlohou je ochrana našich kresťanských tradícií a našej kultúry, ktorá je tak úzko spätá s vierou. Vznešenú úlohu by sme teda mali. Otázkou ostáva, akými prostriedkami ju dosiahnuť. Chcel by som poukázať na racionálne a triezve uvažovanie o našej viere a tradíciách, bez povyšovania sa nad iných a bez snahy manipulovať ľudí ich vlastným strachom. K našej úlohe musíme teda pristúpiť s pokorou a snahou o dialóg, pretože bez týchto dvoch prostriedkov nikdy široký konsenzus nedosiahneme.

Finálnym procesom v ochrane našich cenností by teda malo byť spájanie triezvo-uvažujúcich kresťanských síl. Pretože ako nám ukazuje história- učiteľka národov, je to kresťanstvo ktoré spája a vytvára živnú pôdu nie len pokrok, ale aj blahobyt.

Blahobyt, ktorý je určený všetkým bez rozdielu a chápe nutnosť pomáhať znevýhodneným a sociálne slabším kresťanom.

Spojené kresťanské sily by preto mali prioritne pomáhať tým, ktorí si pomôcť nevedia a budovať silný sociálny program na podporu mladých rodín, či ľudí v hmotnej núdzi.

To je moja vízia silného kresťanského bloku s kvalitným sociálnym programom.