Chyba v aplikácii WhatsApp umožnila hackerom získať citlivé dáta. Poznáme príčinu
03 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Sociálna sieť WhatsApp spolu s jej mobilnou aplikáciou čelili hackerskému útoku, ktorý dokonca čiastočne umožňoval ovládanie mobilu užívateľa. Ako páchateľ pripadá do úvahy aj izraelská organizácia NSO.


WhatsApp sa radí spolu so svojou aplikáciou medzi celosvetovo najpopulárnejšie komunikačné nástroje modernej doby. Vzhľadom k tomu, že si túto aplikáciu do svojho mobilného zariadenia nainštalovalo približne 1,5 miliardy užívateľov naprieč všetkými kontinentmi, sa stala aj obľúbeným terčom hackerov.

Jeden z takýchto útokov sa odohral nedávno. Hackeri zistil, že aplikácia WhatsApp má v sebe integrovanú jednu zásadnú chybu. Tá umožňovala monitorovať, či až priamo čiastočne ovládať mobilný telefón nič netušiaceho používateľa. Vďaka napojeniu na jeho telefón tak mohli hackeri monitorovať všetky aktivity telefónu, vykonať telefónny hovor alebo dokonca zmeniť záznamy o hovore.

Vedenie WhatsApp na túto hrozbu zareagovalo tým, že koncom minulého týždňa vydalo aktualizáciu, ktorá by mala všetko napraviť. Následne boli všetci užívatelia vyzvaní k tomu, aby sa uistili, že majú aktuálnu verziu a v prípade, že majú vypnutú funkciu automatických aktualizácií, aby tak urobili manuálne. Na základe dostupných zdrojov sa zdá, že útok vykonala izraelská hackerská skupina NSO Group.

"Exportujeme slobodu a príležitosti aj do zahraničia!" propaguje Trump bizarný projekt LNG
Donald Trump podporil vývoz „slobody a príležitostí“. USA začali exportovať slobodu, nie len vo “vzdušnej podobe”, ale už aj v tekutej. Washington aj naďalej presviedča svojich spojencov po celom svete, aby si kúpili drahší skvapalnený zemný plyn z... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Jediná vec, ktorá stačila útočníkom, aby mohli konkrétne telefón napadnúť, bolo pri tom len telefónne číslo daného užívateľa. Existuje podozrenie, že NSO spolupracuje nejakou formou s vládnou inštitúciou. Toho si všimla aj organizácia Amnesty International, ktorá podala sťažnosť ohľadom spolupráce NSO s izraelským Ministerstvom obrany na izraelský súd.

Osobitnej povahy útoku si všimla aj spoločnosť WhatsApp, ktorá sa podľa svojho vyjadrenia obáva, že tento útok napĺňa všetky znaky spolupráce súkromnej ​​organizácie a vládnym poskytovateľom veľmi pokročilých hackerských nástrojov. Sama NSO však seba opisuje ako plne licencovanú spoločnosť, ktorá len pomáha rôznym vládnym agentúram v boji proti kriminalite a teroru.