Trumpov vyslanec v Perzskom zálive hrá nebezpečnú hru! Je Irán jediným "agresorom"?
02 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Americký osobitný vyslanec pre Irán, Brian Hook, je "malým reproduktorom" a "verným nástrojom" hlavy Bieleho domu, Donalda Trumpa, napísal Der Spiegel.


Čo sa týka Teheránu, diplomat využíva tvrdú politiku zastrašovania, ktorá by mohla viesť k eskalácii násilia v regióne a dokonca aj k vojne. Zároveň sa úplne otvorene vyhráža európskym podnikom, ktoré sa rozhodnú ísť proti americkým sankciám.

Brian Hook je americký osobitný vyslanec pre Irán a hlavný diplomat amerického prezidenta Donalda Trumpa v Perzskom zálive, uviedol Der Spiegel. Má ťažkú úlohu. Na jednej strane musí agitovať za politiku "maximálneho tlaku" na Teherán. Na druhej strane chce zabrániť novej vojne na Blízkom východe. "Iní by sa na jeho mieste zlomili, ale zdá sa, že Hook je každý deň radostnejší," poznamenal Spiegel.

Podľa neho nepochádzajú agresie v konflikte s Teheránom zo strany Washingtonu. "Nechceme vojenský konflikt, ale sme pripravení sa brániť. Všetko záleží na Iráne." Potom, čo sme vyšli z jadrovej dohody, sme získali diplomatickú slobodu, aby sme adekvátne reagovali na hrozbu z Teheránu," vysvetľuje Hook.

Hlina opäť perlil, nechce viesť "kultúrnu zákopovú vojnu". Istanbulský dohovor mu nevadí
02 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Pre neho je Irán jediným "agresorom". O politike Saudskej Arábie, ktorá tiež prispieva k destabilizácii regiónu, radšej nič nehovorí. Hook tvrdí, že Spojené štáty v minulom roku chceli uzatvoriť novú jadrovú dohodu, ale "európske vlády na to neboli pripravené". Podľa neho v tejto situácii nenesú vinu len tí, ktorí sedia v Teheráne, ale aj v Londýne, Paríži a Berlíne.

Na povrchu sa nová americká zahraničná politika sa môže zdať zdvorilá, ale pod ňou leží studená nepružnosť vo vzťahoch s bývalými spojencami, poukázal Der Spiegel. A v tomto ohľade je Brian Hook typickým diplomatom "Trumpovej éry". Pracuje ako sprostredkovateľ medzi "netrpezlivým, nezvládnuteľným prezidentom a zvyškom sveta".

Zahraničná politika Trumpa spočíva predovšetkým v "impulzívnych macho gestách", ktoré sú spojené jednou vecou - snahou vyhrať za každú cenu. Venezuele sa otvorene vyhráža vojenskú inváziou, Severnej Kórei zas nukleárnym zničením. V konflikte s Iránom poslal lietadlovú loď do Perzského zálivu. Zatiaľ však tieto demonštrácie neboli úspešné: vo Venezuele zostal šéf štátu Nicolas Maduro pri moci, v Iráne sa zrejme prevrat sa tiež neočakáva a Severná Kórea sa nezbavila jadrových zbraní.

Brian Hook a ďalší zvláštni vyslancami sú pre prezidenta akýmisi "malými reproduktormi" a zároveň jeho "vernými nástrojmi". Akonáhle Trump stratí záujem o konflikt alebo si uvedomí, že nemôže dosiahnuť rýchleho úspechu, diplomat okamžite zmizne z verejného diškurzu.

Hook využíva tvrdú politiku zastrašovania, ktorá by mohla viesť k eskalácii násilia. Americké sankcie zhoršili situáciu v Perzskom zálive. Kvôli nesprávnej interpretácii zámerov druhej strany môže začať vojna, varuje Spiegel.