Rusi cvičia veľryby ako živé sondy. Dokazujú to satelitné snímky
02 | 06 | 2019 I TASR

Pred mesiacom prekvapila rybára plávajúca pozdĺž severného pobrežia Nórska neobvykle priateľská a skrotená biela veľryba. Išlo o bieluhu severnú, ktorá bola navlečená do akéhosi výstroja s kamerou a nápisom "Vybavenie Petrohradu." Nové zverejnené satelitné snímky potvrdzujú, že veľryba pochádza z Ruska.


Bieluha sa pred nórskymi rybári správala zvláštne. Načahovala sa za lodnými lanami pripevnenými na boku plavidiel a evidentne bola zvyknutá na ľudí. Čoskoro sa ukázalo, že je veľmi dobre vycvičená. Obyvateľov nórskeho prístavu bavila najrôznejšími kúskami: chytala plastové krúžky, skákala, aportovala a dokonca sa nechala pohladiť.

Špekulovalo sa, či Rusi vyslali bieluhu k nórskym brehom schválne ako tajného špióna. V Nórsku sa jej totiž zapáčilo natoľko, že aj keď ju zbavili popruhov s kamerou, aby mohla voľne odplávať, stále sa vracala k pobrežiu.

Odborníci navyše pochybujú, či by takto skrotená bieluha vôbec vo voľnej prírode dokázala sama prežiť bez toho, aby ju ľudia kŕmili.

Odkiaľ presne veľryba pochádza, teraz vyšetrujú miestne bezpečnostné zložky. Medzitým sa ale objavili satelitné snímky zobrazujúce zariadenie ležiace pri pobreží Kolského polostrova na severozápade Ruska, ktoré vyzerá ako výcvikové centrum pre morské cicavce. A práve odtiaľ by zviera mohlo pochádzať.                                                   

Podľa analytika a autora knihy o námornej bezpečnosti H. I. Suttona, ktorý preskúmal snímky verejne dostupné na Google Earth, sú na fotografiách vidieť dve ohrady pre veľryby. V jednej z nich je dokonca vidieť bieluhu. Pritom na snímkach z minulého ani predminulého roka ešte ohrady neboli. A práve odtiaľ sa mohla bieluha dostať k nórskym brehom.

Neďaleko ohrady leží ruská letecká základňa Olenja a priamo v zálive pri polostrove je aj námorná základňa pre špeciálne ruské misijné ponorky, píše web venujúci sa oblasti Barentsovho mora The Barents Observer.

Sýria: Kurdi plánujú prepustiť z tábora al-Hol 800 sýrskych žien a detí
Predstavitelia kurdskej samosprávy na severovýchode Sýrie v nedeľu oznámili, že z preplneného tábora plánujú prepustiť 800 sýrskych žien a detí, vrátane rodinných príslušníkov džihádistov. Písala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
02 | 06 | 2019 | tasr


Nie je jasné, komu presne v Rusku mohla bieluha patriť. "Vieme, že v Rusku držia veľryby v zajatí a niektoré z nich boli podľa všetkého pustené na slobodu. Tie potom často vyhľadávajú lode," povedal pred mesiacom britskému denníku The Guardian morský biológ Audun Rikardsen, ktorý pôsobí na Arktickej univerzite Nórska. Napríklad vlani aktivisti upozornili na stovku veľrýb uväznených na východe Ruska, ktoré mali byť predané do čínskych akvaparkov.

Pompeo: USA sú pripravené rokovať s Iránom bez predbežných podmienok
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa je pripravená rokovať s Iránom bez predbežných podmienok. V nedeľu to počas oficiálnej návštevy Švajčiarska vyhlásil minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo. Informovala o tom agentúra... Čítať ďalej
02 | 06 | 2019 | tasr


Rikardsen sa preto obrátil aj na svojich ruských vedcov, ktorí mu ale povedali, že so zvieraťom nemajú nič spoločné. Na druhú stranu pripustili, že bieluha mohla patriť ruskému námorníctvu.

Veľryby ako tajní špióni

Nebola by to úplná novinka. Už v 80. rokoch financoval Sovietsky zväz program na výcvik delfínov na vojenské účely. Rusi využívali ich dobre vyvinutého zraku, kvalitnej pamäte a skutočnosti, že sa dokážu vo vodách plaviť nenápadne. O desať rokov neskôr program skončil, ale v poslednej dobe sa objavujú správy, ktoré naznačujú, že ho súčasný prezident Vladimir Putin zrejme znova obnovil.

Pred tromi rokmi nakúpilo ruské ministerstvo obrany z moskovského delfinária päť delfínov skákavých. Práve tieto využíval Sovietsky zväz.

Povolebný debakel. Predsedníčka nemeckých sociálnych demokratov rezignuje
Predsedníčka nemeckej sociálnej demokracie Andrea Nahlesová sa po neúspechu svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu v pondelok zriekne svojej funkcie. V utorok rezignuje aj na post šéfky frakcie svojej strany v Spolkovom sneme. Čítať ďalej
02 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Voľne dostupné satelitné zábery odhaľujú aj ďalšie miesta, kde Rusi zrejme drží a cvičí veľryby. Ohrady v prístave Olenja sa na nich ale objavili približne v rovnakom čase, kedy k Nórsku priplávala spomínaná skrotená bieluha s ruskou kamerou pripútanou k telu.

Video bieluhy s kamerou!

Aká je alebo bola jej misia, nie je jasné, ale miestni obyvatelia si ju stihli veľmi obľúbiť. Nórska televízna stanica NRK dokonca vyhlásila celonárodnú anketu, v ktorej mali Nóri vybrať pre zvieracieho utečenca meno. Nakoniec zvíťazil Hvaldimir, čo je v nórčine slovná hračka kombinujúca slová veľryba (hvala) a Vladimir.