Rothschild: Sme svedkami „najväčšieho experimentu menovej politiky v dejinách“
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Nízke úrokové miery, negatívne výnosy z vládnych obligácií a kvantitatívne uvoľňovanie peňazí sú súčasťou najväčšieho finančného experimentu vo svetových dejinách a dôsledky sú zatiaľ neznáme, hovorí predseda RIT Capital Partners, Lord Rothschild.


„Šesť mesiacov skúmame trhy a vidíme, že centrálni bankári pokračujú v určite najväčším experimente menovej politiky v dejinách sveta. Ocitáme sa v neprebádaných vodách a je nemožné predpovedať niektoré dôsledky. Nepochopiteľne sme sa ocitli v situácii s veľmi nízkymi úrokovými sadzbami, pričom približne 30% svetového vládneho dlhu sa pohybuje v záporných výnosoch a k tomu všetkému aj v kombinácii s kvantitatívnym uvoľňovaním v masívnom meradle,“ píše Rothschild vo svojej poločnej finančnej správe.


Bankár poznamenáva, že táto politika viedla k rýchlemu rastu akciových trhov a americké akcie vzrástli od roku 2008 až trojnásobne. S rastom investícií však volatilita trhov zostáva aj naďalej na nízkej úrovni.


Reálny sektor ekonomiky však nemal taký zisk, pretože „rast zostáva anemický, so slabým dopytom a defláciou v mnohých častiach rozvinutého sveta,“ tvrdí Rothschild.



Miliardár zdôraznil, že mnohé riziká pre globálnu ekonomiku pretrvávajú so zhoršujúcou sa geopolitickou situáciou. Medzi tieto riziká zahrnul britské hlasovanie o vystúpení z Európskej únie, prezidentské voľby v USA a spomalenie hospodárskeho rastu Číny. Ďalším rizikom je globálny terorizmus, ktorý podľa Rothschilda vyplýva z pokračujúceho konfliktu na Blízkom východe.


Podľa správy Bank of America, Merrill Lynch, sú momentálne úrokové sadzby vo vyspelých krajinách na najnižšej úrovni za 5 000 rokov. Najmä v Amerike je o len 0,5%. V boji proti deflácii sa krajiny ako Švédsko, Švajčiarsko alebo Japonsko dokonca uchýlili k negatívnym kľúčovým úrokovým sadzbám.



Ďalším dôvodom k obavám sú aj negatívne výnosy zo štátnych dlhopisov. V júni sa desaťročné nemecké vládne dlhopisy po prvý raz v histórii ponorili pod 0 percent. Janus Capital odhaduje, že globálne výnosy sú najnižšie za 500 rokov a celkový objem týchto dlhopisov je 10 biliónov dolárov. Bill Gross, šéf portfólia tejto investičnej skupiny, sa vyjadril, že je to „supernova, ktorá jedného dňa exploduje“.