Prvý luxusný vesmírny hotel sa má uviesť na obežnú dráhu v roku 2021 (VIDEO)
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Cestovatelia budú mať čoskoro novú turistickú destináciu. Spoločnosť Orion Span plánuje do konca roku 2021 otvoriť luxusný hotel na obežnej dráhe, vo vzdialenosti 200 míľ od Zeme.


Jednodielna komerčná vesmírna stanica začne hostiť svojich návštevníkov v roku 2022. Bude zahŕňať „súkromné apartmány s dvomi oknami, (najviac okien, ktoré boli kedy k dispozícii pri vesmírnych letoch) a jedinečný autentický zážitok stavu beztiaže, podobný astronautom, ktorý nie je k dispozícii inde inde na planéte.“


Pobyt na palube 'Aurora Station' bude trvať 12 dní a jeho cena začína na 9,5 milióna dolárov za pobyt. Rezervácie vo výške 80 000 USD si už môžu prví záujemcovia kontrahovať na internetovej stránke spoločnosti.


Hostia prejdú pred samotným pobytom trojmesačným predletovým výcvikom, vrátane online certifikačného programu s osobným špecializovaným školením v Houstone. 



„Verte, že môžete zažiť viac ako len obyčajný život? Pridajte sa k nám na stanici Aurora na 12 dní plných dobrodružstva, ktoré zmenia váš život. Zažite vzrušenie z beztiaže, sledujte polárnu žiaru, pestujte potraviny vo vesmíre, alebo sa ponorte do nášho jedinečného simulátora autentickej skúseností astronautov, ktorý je jediný svojho druhu" píše sa v marketingovej ponuke projektu.


„Inováciou v oblasti architektúry je, že je viac modulárna a jednoduchšia na používanie a je aj plne automatická, takže nemusíme mať EVA (extravehikulárne aktivity) ani výstup do otvoreného vesmíru,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Orion Span, Frank Bunger.


„Od začiatku budovania projektu bolo našim cieľom vytvoriť takú inováciu, ktorá by umožnila jednoduchosť celého projektu. Za týmto účelom zjednodušenia sme do projektu investovali obrovské množstvo financií,“ dodal.



Orion Span vybuduje iba samotnú stanicu Aurora, vysvetlil Bunger. Niektorí z ich kľúčových inžinierov pomáhali navrhnúť a prevádzkovať aj ISS (Medzinárodná vesmírna stanica). Spoločnosť vyrobí hotel a zároveň vyvíja softvér potrebný na jeho prevádzku.


Stanica Aurora bude mať veľkosť veľkej súkromnej tryskovej kabíny. Dĺžka kabíny bude merať 13,3 m a široká bude 4,3 m. Celkový priestor kabíny tak bude mať objem 160 kubických metrov a celý bude natlakovaný. Kabína pojme štyroch platiacich hostí a dvoch členov posádky. Personál budú tvoriť podľa Bungera pravdepodobne bývalí kozmonautmi.



Ak pôjde všetko podľa plánu, vesmírny hotel môže byť časom rozšírený. V závislosti na raste dopytu uvedie Orion Span aj ďalšie moduly, ktoré budú prepojené s pôvodnou základňou, vysvetlill Bunger.


„Našou dlhodobou víziou je predávať skutočný zážitok z vesmíru v našich moduloch,“povedal. „Hovoríme, že je to vesmírny byt. Takže ho môžete vlastniť alebo si ho celý aj prenajať. Našou víziou je vytvoriť dlhodobo a trvalo udržateľné ľudské sídlisko na orbite Zeme.“