Propalestínska demonštrácia Quds Day sa v Berlíne stretla s masívnym odporom
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Každoročný pochod “Quds Day”, ktorý sa konal v nemeckom hlavnom meste Berlín na podporu Palestíny, bol úradmi označený ako antisemitský. Stovky protiteroristických demonštrantov sa zišlo v Berlíne na proizraelskom pochode, priamo oproti propalestínskym demonštrantom.


Každoročná demonštrácia Quds Day (arabské ozančenie pre ‘Jeruzalem' , pozn. red.) sa zvyčajne koná v posledný deň moslimského svätého mesiaca ramadánu. Ide o protesty proti zaobchádzaniu Izraela s Palestínčanmi a proti okupácii východného Jeruzalema. Okolo tisíc propalestínskych demonštrantov pochodovalo ulicami, pričom kričali slogany ako „sionizmus je rasizmus“ a „Izrael odíď“. Niesli pritom transparenty a plagáty, ktoré hlásali: „Zastavte Izrael."


Len pár metrov od neho stovky ľudí zorganizovali protidemonštráciu, ale na podporu Izraela. Zúčastnili sa na ňom americkí a izraelskí veľvyslanci v Nemecku, ako aj niekoľkí nemeckí politici, vrátane vrchného šéfa boja proti antisemitizmu v Berlíne, Felixa Kleina, ktorý nedávno spôsobil rozruch tým, že odporúčal nemeckým Židom nenosiť na hlave jarmulky.





Nasadené boli aj policajné posily kvôli prípadnému zásahu v prípade konfliktu medzi oboma demonštráciami. Polícia však napokon nemusela zasahovať a neboli hlásené ani žiadne incidenty. Propalestínski demonštranti trvali na tom, že ich demonštrácie boli vždy pokojné a zameriavali sa len na podporu Palestínčanov. „Nechceme bojovať; chceme žiť v mieri,“ povedala jedna z demonštrujúcich.



Proizraelský demonštranti však boli presvedčení, že „Nejde o kritiku Izraela, ide o delegitimizáciu Izraela a nenávidenie Židov,“ uviedol jeden z protidemonštrantov. Felix Klein tiež vyjadril znepokojenie nad rastúcou atmosférou antisemitizmu v Nemecku a nazval tento pochod „neprijateľným“. “Je neprijateľné, aby boli Židia v Európe zodpovední za to, čo robí izraelská vláda,” uviedol Klein.





Poslanec z ľavicovej strany Petra Pau odsúdil demonštrantov Quds Day ako „mizantropov, ktorí spochybnili samotnú existenciu Izraela“ a obvinil vládu, že nerobí dosť na to, aby sa vysporiadala s antisemitskými náladami v Nemecku.


Táto otázka nedávno upútala aj pozornosť nemeckej vlády. Kancelárka Angela Merkelová povedala, že každá synagóga v Nemecku by mala mať policajnú ochranu. Antisemitské incidenty medzi rokmi 2017 a 2018 skutočne vzrástli takmer o 20%, pričom počet fyzických útokov sa podľa údajov ministerstva vnútra zvýšil takmer dvojnásobne.