Povolebný debakel. Predsedníčka nemeckých sociálnych demokratov rezignuje
02 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Predsedníčka nemeckej sociálnej demokracie Andrea Nahlesová sa po neúspechu svojej strany vo voľbách do Európskeho parlamentu v pondelok zriekne svojej funkcie. V utorok rezignuje aj na post šéfky frakcie svojej strany v Spolkovom sneme.


Nahlesová sa predsedníčkou sociálnej demokracie stala v apríli minulého roka. Bola prvou ženou v tejto funkcii. Do čela parlamentnej frakcie strany sa postavila už v septembri 2017.

Po neúspechu sociálnej demokracie vo voľbách do Európskeho parlamentu, v ktorých strana získala len 15,8 percenta hlasov, sa Nahlesová rozhodla, že nechá svojich spolustraníkov hlasovať o svojom zotrvaní vo funkcii predsedníčky frakcie.

V uplynulých dňoch sa ale ukazovalo, že nemá v strane pre pokračovanie na čele frakcie dostatočnú podporu. Rezignácia Nahlesovej môže mať dopady aj na celú vládu CDU/CSU a sociálnej demokracie - Nahlesová totiž patrila medzi jej najsilnejších stúpencov v sociálnej demokracii.

Pompeo a Kissinger odhalení! Čo robia na tajomnom stretnutí Bilderbergu 2019? (VIDEO)
Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo a jeho predchodca Henry Kissinger prišli do Švajčiarska na 67. výročnú tajomnú konferenciu Bilderberg. Čítať ďalej
02 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Štyridsaťosemročná Nahlesová sa stala ďalšou politickou obeťou série výrazných neúspechov sociálnej demokracie z posledné roky. Jej predchodca na čele strany Martin Schulz sa rozhodol odísť z funkcie začiatkom minulého roka po tom, čo sociálni demokrati v parlamentných voľbách zo septembra 2017 získali len 20,5 percenta hlasov.

Kto Nahlesovú na čele strany nahradí, zatiaľ nie je jasné. Zálusk na post si robí minister financií Olaf Scholz. Je ale veľmi pochybné, či v situácii, kedy mnoho straníkov požaduje zásadnú zmenu smerovania SPD, môže získať dostatočnú podporu.

Otázne takisto je, aký postoj zaujme nový predseda k pokračovaniu už tretej vlády veľkej koalície za posledné štyri volebné obdobia. Sociálni demokrati sa pre vznik vlády už vlani vyslovili so škrípaním zubov. Odvtedy aj kvôli sérii porážok v krajinských a teraz európskych voľbách klesá ich podpora voči veľkej koalícii. Sú totiž presvedčení, že úspechy vlády sú pripočítané kancelárke Angele Merkelovej (CDU), zatiaľ čo neúspechy primárne im.