Pôvod zlata objavený vo vesmíre
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

V auguste 2017 vedci pozorovali explóziu v predtým neznámej galaxii nazvanej NGC 4993. Objavy z tejto kataklyzmatickej explózie pomohli vysvetliť pôvod zlata na Zemi.


Podľa vedcov bola ultra-silná zrážka medzi dvoma neutrónovými hviezdami dôvodom ku kolízii gravitačných vĺn s malými vlnami v priestore vesmíru. Tieto kolízie sú v skutočnosti kozmická kováreň na výrobu zlata a iných vzácnych kovov, ktoré takéto explózie vyvyrhnú do vesmíru. 


"Bolo to vzrušujúce, keď sme dostali záznam a našli zdroj svetla zodpovedajúci gravitačným vlnám," povedala Kate Maguire z Queen's 


Universita v Belfaste. Na projekte sa zúčastnilo viac ako 3000 výskumníkov z celého sveta.


Maguire uviedla, že trosky z hviezdnej kolízie zahŕňali zlato, ktoré sa podariloodhaliť analýzou rôznych vlnových dĺžok spektra výbuchu. Explózia neutrónových hviezd vystrelila do okolitého vesmíru žiariace trosky s rýchlosťou až 300 miliónov km/h, čo je približne jedna tretina rýchlosti svetla.


Výskumní pracovníci tvrdia, že extrémna rýchlosť ťažké kovy zafarbí, čo sťažuje identifikáciu jednotlivých prvkov, zlato tam však nepochybne existuje. "Odhadujeme, že kolízia vytvorila toľko zlata ako je hmotnosť zeme," povedal profesor Andrew Levan z Warwick University, ďalší vedúci člen veľkej skupiny astronómov, ktorí analyzovali túto udalosť.


Pre porovnanie, celkové množstvo zlata vyťaženého a použitého ľudstvom od začiatku civilizácie je okolo 187 000 ton, pričom zlato o veľkosti planéty Zem by predstavovalo objem šesť miliárd biliónov ton (6 000 000 000 000 000 000 000 t). Podľa amerického geologického prieskumu sa predpokladá, že súčasná celosvetová produkcia zlatých baní je okolo 3 100 ton tohto drahého kovu ročne. 


Kolízie neutrónových hviezd sa vyskytujú len raz za 10 000 rokov v galaxiách Mliečnej dráhy. Vedci však hovoria, že ich podmienky sú tak priaznivé pre r-proces nukleosyntézy (vytvára prvky ako zlato a platina), ktoré sú pravdepodobne hlavným zdrojom zlata a ďalších ťažkých prvkov vo vesmíre. 


"Kolíziou neutrónových hviezd by sme mohli vyrobiť dosť zlata" povedal profesor Levan. „Mali by sme to zistiť v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Stále ešte existuje veľká neistota. “


Počiatočná kolízia neutrónov poháňa zlato a iné atómy do vesmíru v obrovskej rýchlosti (približne 300 miliónov km/h), ako žiariaci oblak plynu, pričom v mieste výbuchu zanecháva čiernu dieru.


„Počas desiatok tisíc rokov sa oblak postupne rozpúšťa do medzihviezdneho média, ktoré nakoniec vytvorí ďalšiu generáciu hviezd,“ povedal ďalší člen projektu, profesor Smartt z Queen's University Belfast.