Čínsky minister obrany sľubuje "bojovať až dokonca, za akúkoľvek cenu"
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Peking je odhodlaný ochrániť svoje národné záujmy ekonomicky aj vojensky. Ak by sa nejaká vonkajšia sila odvážila napadnúť jednotnú politiku Číny a snažila by sa oddeliť Taiwan od pevniny, Ľudová oslobodzovacia armáda nebude mať inú možnosť, než ochrániť Taiwan za každú cenu. Povedal to čínsky minister obrany Wei Fenghe delegátom bezpečnostného summitu Shangri-La Dialogue.


"Žiadne pokusy o rozdelenie Číny nebudú úspešné," povedal šéf obrany. "Akýkoľvek zásah do otázky Taiwanu je odsúdený na neúspech."



“Niektorí cudzinci mimo tohto regiónu prichádzajú do Juhočínskeho mora, aby tu v mene slobodnej plavby mohli ukazovať svaly.”


Hrozba širšieho konfliktu naozaj visí nad Pacifikom už pár týždňov. Wei zdôraznil, že Čína a Washington si plne uvedomujú, že vojna by znamenala „katastrofu“ pre obe strany. Peking je pevne odhodlaný dosiahnuť mier a stabilitu v regióne a nikdy nebude pokračovať v expanzívnej politike, tvrdí.


Kvôli zmierneniu možnosti konfliktu sa americké a čínske obrany dohodli, že sa zapoja do dialógu, pričom dvere budú pre USA vždy otvorené, aby sa diskutovalo aj o obchodných vzťahoch. Ak sa však USA rozhodnú zaútočiť, Čína bude „bojovať až do konca,“ povedal Wei.


Podobná správa bola osobne doručená úradujúcemu ministrovi obrany USA Patrickovi Shanahanovi, keď sa v piatok v Singapure uskutočnili krátke rozhovory na okraji summitu. To však nezastavilo náčelníka Pentagonu, aby v priebehu svojho vystúpenia v sobotu označil Čínu za regionálnu hrozbu.