Viníte Rusko, kde sú dôkazy? Malajzijský premiér sa zastal Putina
01 | 06 | 2019 I Roman Suchý

Malajzijská vláda chce vidieť presvedčivé dôkazy, že Rusko je vinné za zrútenie lietadla Malaysia Airlines v roku 2014, povedal premiér Mahathir Mohamad na tlačovke pred novinármi.


Kuala Lumpur súhlasí s výsledkami vyšetrovania Spoločného vyšetrovacieho tímu vedeného Holandskom len do tej miery, že raketa, ktorá zostrelila civilné lietadlo nad východnou časťou Ukrajiny, bola ruská, povedal premiér. Nemožno s istotou potvrdiť, že strela bola vypálená ruskou stranou, dodal.

Premiér sa domnieva, že mohla byť vystrelená milíciou alebo ukrajinskou vládnou silou na východe Ukrajiny, pretože všetky majú raketový systém Buk. Vyjadril tiež pochybnosti o tom, že Rusko s tak vysoko kvalifikovanými ozbrojenými silami môže náhodne zasiahnuť civilné lietadlo. "Nemyslím si, že strana, kde je vojenská disciplína udržiavaná na najvyššej úrovni, je vinná z toho, že odpálila strelu," povedal premiér.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA by mohla vážne ohroziť bojaschopnosť Pentagonu
Uprostred eskalujúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou sa čoraz viac spomína potenciálne eso v rukách Pekingu. Ten by mohol zákazom vývozu vzácnych nerastov, výrazne ochromiť americký vojenský priemysel bez toho, aby zaznel čo i len jeden... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Mohamad povedal, že "z nejakého dôvodu Malajzia nedostala prístup k čiernym skrinkám", keď chcela zistiť, čo sa dialo v čase tragédie. "Nevieme, prečo sme sa od samého počiatku nemohli zúčastniť odbornej práce. V tomto incidente vidíme príliš veľa politizácie. Zdá sa, že hlavným cieľom nebolo zistiť, ako sa všetko stalo, ale zavesiť tento zločin na Rusov. To nie je neutrálne vyšetrovanie," dodal premiér.

Nie je to prvýkrát, kedy Malajzia spochybnila výsledky holandského vyšetrovania. Už pred rokom tvrdil malajzijský minister dopravy k správe, ktorú vydala vyšetrovacie skupina, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by ukazovali na Rusko.