ŠOK PRE MOTORISTOV: Benzín pôjde pravdepodobne skokovo s cenou hore
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Posledné mesiace cena paliva veľmi nestúpala, aj keď tento rok sa zdvihla na úroveň 1,405 EUR za liter benzínu. Prudší nárast cien pohonných hmôt sa však blíži. Vplyv na ňu, bude mať zrejme nestabilná situácia na globálnom ropnom trhu.


Medzi kľúčové faktory, ktoré majú primárny vplyv na rast cien pohonných hmôt, nepochybne patria výpadky iránskej produkcie ropy, výpadok dodávok ropy z Venezuely a nestabilná situácia v Líbyi. Už aj tak komplikovanú situáciu ešte viac skomplikovali kontaminované ruské dodávky ropy a útoky na ropné stanice a tankery v Saudskej Arábii. Tieto skutočnosti majú zásadný vplyv na zniženú dostupnosť ropy na svetovom trhu. Rafinérie už pomaly, ale isto začnú bežať na poloprázdno.


Komentár Leonida Savina: Čo odporúčajú analytici RANDu v boji s „príliš veľkým“ Ruskom
Jeden zo spôsobov, ako oslabiť Rusko je podporiť liberalizáciu Bieloruska Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Leonid Savin (Fond strategickej kultúry)

Jediným hráčom na globálnom poli, ktorý môže výpadok ropy nahradiť, je kartel OPEC. Ten sa v zmlue s Ruskou federáciou zaviazal obmedziť vzájomné produkcie ropy až do konca júna. Zmena situácie na ropnom trhu je na tomto rozhodnutí závislá a priamo ovplyvňuje výslednú cenu paliva. Niektoré analýzy však tvrdia, že ropa môže na svetových trhoch ešte v priebehu leta zdražieť.


Globálna ekonomická situácia je dosť nestabilná, najmä vplyvom zvýšenia amerických ciel na ďalšie čínske produkty, prípadne odvetné čínske clá voči USA, ktoré už rozpútali otvorenú obchodnú vojnu medzi USA a Čínou.