Ruský oligarcha Chodorkovskij mal získať ropný kolos Yukos podvodom
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Správa televízie NTV, ktorá sa opiera o informácie súčasného vyšetrovania, tvrdí, že ruský oligarcha Michail Chodorkovskij získal kontrolu nad ropným gigantom Yukos úplatkami manažérov. Následne spoločným akcionárom odčerpal miliardy dolárov.


Chodorkovskij, kedysi najbohatší muž Ruska, môže teraz čeliť ďalším obvineniam. V minulosti už strávil desať rokov v ruskom väzení po tom, čo bol uznaný vinným z daňového úniku a sprenevery. Nové vyšetrovanie jeho aktivít, ktoré rozbehla kancelária ruského generálneho prokurátora, odhalilo, že podnikateľ získal momentálne už zaniknutého ropného giganta Yukos v dôsledku pochybného obchodu, uvádza správa ruského kanála NTV.


Vyšetrovanie ukazuje, že v polovici 90. rokov sa Chodorkovskému podarilo získať právo na kúpu takmer 80% akcií spoločnosti Yukos skrz podplatenie vedenia spoločnosti. Oligarcha údajne sľúbil vtedajšiemu šéfovi Yukosu, Sergejovi Muravlenkovi a trom ďalším vrcholovým manažérom, že im vyplatí 15% akcií z ropného giganta, čo mohlo v tej dobe predstavovať približne 2 miliardy USD, informoval Salavat Karimov z ruskej generálnej prokuratúry.


"Previedol stovky miliónov [dolárov] na offshore účty, ktoré boli otvorené na mená týchto štyroch top manažérov Yukosu," konkretizoval Karimov. Neuviedol však presnú sumu úplatkov. NTV uvádza, že to bolo približne 250 miliónov dolárov.


Vrcholoví manažéri následne lobovali za to, aby väčšina akcií spoločnosti Yukos prešla do rúk „najefektívnejšej investičnej ponuke“, ktorú predložil Chodorkovskij. Ten napokon spoločnosť naozaj získal za symbolickú cenu, len 9 miliónov USD. Zároveň tým získal právo kúpiť ďalších 45% akcií v dôsledku „osobitnej doložky“.


Chodorkovskij už čelil obvineniam z daňových únikov a sprenevery. Zdá sa, že najnovšie zistenia ukážu, ako oklamal drobných akcionárov Yukosu. Chodorkovsky údajne použil „desiatky“  nezákonných machinácií na okrádanie svojich obchodných partnerov. Patrili k nim napríklad JP Morgan, Barclays, Raiffeisen Bank, UBS, Merrill Lynch a Credit Suisse. Išlo najmä o individuálne nákupy veľkých objemov ropy z dcérskych spoločností Yukosu za dumpingové ceny. Ropu deklarovali ako „kvapalinu z vrtov“ a potom ju predávali už ako riadnu ropu za plné trhové ceny.


Peniaze z týchto machinácií putovali na offshorové účty v britských kolóniách, teda na Kajmanských ostrovoch, Gibraltári a na normandský ostrov Guernsey. Následne boli preprané prostredníctvom špeciálne vytvorenej spoločnosti Quadrum, ktorá nakúpila nehnuteľnosti v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. Podľa Karimova sa tak napokon do Holandska presunulo približne 10 miliárd dolárov.


Chodorkovskij má v súčasnosti sídlo v Londýne a teší sa z pocitu výnimočnosti, ktorú si na západe vyslúžil ostrou kritikou Vladimíra Putina. Odmietol však najnovšie informácie, ktoré zverejnila NTV. Povedal, že sa nemieni zaujímať o „falošné vyšetrovanie“.


Bývalý ropný magnát bol odsúdený na deväť rokov väzenia v roku 2005 a po zdĺhavom právnom procese mu súd napokon zvýšil trest až na 11 rokov odňatia slobody. Prezident Putin mu v roku 2013 trest odpustil a Chodorkovsky opustil Rusko. Vysťahoval sa najskôr do Nemecka, potom do Švajčiarska a napokon skončil v Británii.


V roku 2015  ho ruská prokuratúra obvinila z nariadenia vraždy starostu sibírskeho mesta Nefteyugansk, Vladimíra Petukhova. Rovnako ho obviňuje z pokusu o atentát na podnikateľa Evgenyho Rybina.