Rusko a Čína zlúčia satelitné sledovacie systémy do jedného globálneho navigačného giganta
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Moskva a Peking vytvoria integrovaný navigačný systém založený na globálnom navigačnom satelitnom systéme Ruska GLONASS a čínskom BeiDou. Systém má pokryť väčšinu Eurázie.


Krajiny budú údajne rokovať o tejto fúzii na Medzinárodnej konferencii o pokročilých technológiách vo výrobe a materiálovom inžinierstve v čínskom meste Harbin, informoval o tom vo svojom spravodajstve ruský denník Izvestia.


Iniciatíva na zlúčenie dvoch oddelených systémov je výsledkom návrhu, ktorý bol predložený čínskymi orgánmi ruskej federálnej vesmírnej agentúre Roscosmos. Cieľom spoločného úsilia je vytvoriť globálny navigačný satelitný systém, ktorý by zahŕňal krajiny Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Medzi tieto krajiny patria Čína, Kazachstan, Kirgizsko, Rusko, Tadžikistan, Uzbekistan, India a Pakistan.


Nový systém umožní partnerom zdieľať údaje o pozíciách navigačných satelitných skupín, zlepšiť efektívnosť práce v reálnom čase a podľa potreby si vzájomne pomáhať pri výrobe a prevádzke. Ruská spoločnosť GLONASS týmto môže zároveň podstatne rozšíriť aj svoju užívateľskú základňu.


„Ak sa projekt podarí zrealizovať, umožní to zlepšenie presnosti pre oba systémy,“ povedal hovorca spoločnosti Roscosmos.


Andrej Ionin, člen Ruskej akadémie kozmonautiky, sa vyjadril, že “ak bude projekt úspešný, rozdelí celý svet na dve zóny vplyvu a to dvoma jednotnými globálnymi systémami GLONASS-BeiDou a GPS-Galileo,” ktorý je spoločným projektom USA a EÚ.


Global Positioning System (GPS), najstarší globálny navigačný satelitný systém na svete, začal svoju činnosť v roku 1978 s cieľom poskytovať informácie o polohe a navigáciu raketovým ponorkám a povrchovým lodiam. Systém bol tiež použitý pre hydrografické a geodetické mapovanie americkou armádou. Následne bol v roku 1994 sprístupnený aj pre civilné a komerčné využitie. GPS v súčasnosti prevádzkuje 31 satelitných konštelácií.


Ruský GLONASS začal svoju činnosť v roku 1993. Navigačný systém má 27 satelitov na obežnej dráhe a všetky sú funkčné. Riadia ho ruské obranné sily a v súčasnosti je druhým najpopulárnejším alternatívnym navigačným systémom v prevádzke.


Galileo je európsky globálny navigačný systém, ktorý je určený pre civilné a komerčné využitie. Ide o spoločný projekt Európskej vesmírnej agentúry a Agentúry pre európsky globálny navigačný satelitný systém GNSS. Tento systém plánoval 30 operačných satelitov. Galileo začal pracovať v roku 2016 a očakáva sa, že do roku 2020 dosiahne plnú operačnú schopnosť.


Čínsky BeiDou bol uvedený do prevádzky v roku 2000 s obmedzeným pokrytím a navigačnými službami ponúkanými najmä užívateľom v Číne a susedných regiónoch. Systém má v súčasnosti na obežnej dráhe celkovo 22 operačných satelitov a predpokladá sa, že úplná konštelácia dosiahne 35 satelitov.


Japonsko a India tiež rozvíjajú svoje vlastné regionálne navigačné satelitné systémy. Japonský satelitný systém Quasi-Zenith (QZSS) je v súčasnosti vo výstavbe. Očakáva sa, že tento systém bude plne funkčný do konca tohto roka. Bude mať sedem satelitov, z ktorých štyri už boli odoslané na obežnú dráhu.


Indický regionálny navigačný satelitný systém (IRNSS) pokrýva Indiu a blízke regióny s rozlohou až 1500 km. Jeho sedem satelitov je v súčasnosti na obežnej dráhe, ale prvý z nich sa ocitol mimo prevádzky po tom, čo mu v roku 2017 zlyhali všetky atómové hodiny na palube.