PUTIN: "Ten, kto sa stane vodcom v oblasti umelej inteligencie, sa stane vládcom sveta"
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Rusko musí zmeniť a doplniť svoje zákony s cieľom uľahčiť vývoj a používanie umelej inteligencie (AI), uviedol Vladimir Putin. Ruský prezident už skôr vyhlásil, že AI sa stane v budúcnosti kľúčom k svetovej dominancii.


Riešenia založené na AI môžu byť na začiatku nákladnejšie ako súčasné tradičné riešenia, ale „následne poskytnú taký obrovský skok vpred, že všetky počiatočné investície budú splatené,“ povedal Putin.


Ak nechce Rusko ostať pozadu „je dôležité odstrániť právne a administratívne prekážky pre „technologický pokrok“, ale nezabúdať pri tom ani na bezpečnosť štátu, spoločnosti a zachovanie práv občanov.“


Duševné vlastníctvo v sektore AI sa musí dôkladne chrániť, preto je nevyhnutné vytvoriť podmienky na patentovanie týchto technológií v Rusku.


Ďalšou dôležitou úlohou bude vytvorenie najmodernejšej infraštruktúry na ukladanie a spracovanie údajov, ktoré sú potrebné na vývoj algoritmov umelej inteligencie.


V Rusku musia platiť "osobitné podmienky" pre súkromné investície do programov AI, povedal Putin. Pripustil, že rozvoj v tejto oblasti by sa mal podporovať aj prostredníctvom vládnych zmlúv.


Štát musí zabezpečiť, aby zavádzanie umelej inteligencie umožnilo ruským spoločnostiam získavať podiely na trhoch nie len v domácom, ale aj v medzinárodnom meradle.


Federálny projekt umelej inteligencie predstaví ruská vláda najneskôr do októbra. Ak bude schválená, očakáva sa, že až 1,4 miliardy dolárov bude investovaných do zavádzania AI počas nasledujúcich šiestich rokov.


Putin prejavil v posledných rokoch zvýšený záujem o umelú inteligenciu a len nedávno sa vyjadril, že „ten, kto sa stane vodcom v tejto oblasti, sa stane vládcom sveta“.