Obchodná vojna medzi USA a Čínou by mohla spustiť „globálnu finančnú krízu“.
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Ďalšia eskalácia obchodného sporu medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, Čínou a USA, by mohla značne ublížiť svetovej ekonomike. Myslí si to bývalý guvernér Čínskej ľudovej banky (PBOC), Dai Xianglong.


Na piatkovej tlačovej konferencii v Pekingu povedal, že „dôsledok čínsko-americkej obchodnej vojny bude mať dopad nielen na obidve krajiny, ale rozšíri sa aj na ďalšie regióny.“


„Ak sa bude čínsko-americká obchodná vojna pritvrdzovať aj naďalej, môže to mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku a môže to spôsobiť aj globálnu finančnú krízu,“ uviedol Dai.


Dai, ktorý bol guvernérom PBOC od roku 1995 do roku 2002, povedal, že očakáva, že čínsky index akciového trhu v Číne sa bude postupne zvyšovať nad úroveň 3 000, na čo budú mať vplyv aj nadchádzajúce trhové reformy v Číne. Index, ktorý v tomto roku dosiahol kľúčovú psychologickú úroveň 3 000, sa v piatok obchodoval na úrovni 2 898.


Dai tiež pripisoval nedávnu slabosť čínskeho jüanu, reakcii trhu na obchodné napätie. Poznamenal, že Peking nebude v reakcii na tento výkyv devalvovať. Podľa neho podporujú stabilný yuan najmä hospodársky rast a devízové rezervy.


Bývalý čínsky minister obchodu Wei Jianguo, ktorý moderoval piatkovú tlačovú besedu, povedal, že ďalšie stupňovanie obchodnej vojny s Čínou by mohlo byť najväčšou strategickou chybou Spojených štátov od druhej svetovej vojny, či dokonca od ich vzniku.


„Dá sa povedať, že USA tentoraz bojujú v nesprávnom čase, v zlej vojne a vybrali si nesprávneho súpera,“ povedal Wei a dodal, že napätie v obchodných vzťahoch môže pokojne trvať aj 30 alebo viac rokov. "Som presvedčený, že čas, rozum a pravda sú na našej strane,"  a dodal: “Číňania vyhrajú, mier určite vyhrá."