Spojené štáty "varujú" Indiu. Dôvodom je nákup ruských systémov S-400
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Washington opäť upozornil Indiu na možné následky pokračovania s nákupom ruského protiraketového obranného systému S-400. Aj napriek varovaniu ostáva postoj Indie k zachovaniu dohody pevný.


V roku 2015 uzavrela Moskva s Indiou dohodu v objeme 5 miliárd amerických dolárov. Spojené štáty trvajú na tom, že dohoda je nekompatibilná s používaním systémov Patriot a nalieha na ďalšie krajiny, aby sa držali amerických zariadení.


„Dohoda S-400 je významná z dôvodu sankcií CAATSA. Je to dôležité, pokiaľ ide o budúcu spoluprácu v oblasti špičkových technológií,“ uviedol pre Times of India anonymný úradník ministerstva zahraničných vecí USA.


Washington neustále hrozí Indii odvetnými opatreniami. Postupuje pri tom podľa zákona o boji proti americkým protivníkom, ktoré sa vykonáva prostredníctvom zákona o sankciách (CAATSA) vydaného Kongresom USA s cieľom zabrániť nákupom zbraní z Ruska.


Aj napriek tlaku Washingtonu ostáva postoj Indie k zachovaniu dohody pevný a nemenný. Hlavný generál indickej armády Bipin Rawat už skôr potvrdil, že sa dohoda platí a India trvá na tom, aby im nikto nediktoval čo má robiť, pretože v tejto oblasti „presadzuje nezávislú politiku“ .


India a Rusko majú dlhú históriu obchodovania so zbraňami, Moskva je tiež najväčším dovozcom zbraní do Indie. Spojené štáty, ktoré sú na druhej priečke, chcú pravdepodobne svoju pozíciu zmeniť.


USA sa vyhrážajú Turecku kvôli nákupu S-400. Turecko reaguje možným "plánom B”
24 | 04 | 2019 | Imrich Kovačič

Nemenovaný zdroj povedal, že Washington je silne proti zmiešavaniu svojich vojenských systémov so zahraničnými. „Existujú hrozby spojené s nákupom S-400,“ uviedol.


India si teda musí vybrať, „ktorým smerom bude orientovať svoje vojenské vzťahy“ a „s kým bude zdieľať svoju špičkovú technológiu a operačné prostredie“.


Americké hrozby zatiaľ nedokázali zastaviť objednávky S-400. Aj na Turecko je vyvíjaný tlak, Washington žiada odstúpenie od podobnej dohody s Moskvou. Pentagon hrozí Ankare zastavením dodávok vojenského vybavenia, ktoré si Turecko objednalo z USA. Spojené štáty takisto varujú pred pozastavením výcvikových programov pre tureckých pilotov amerických stíhačiek F-35. Napriek tomu Turecko očakáva, že prvé batérie S-400 mu budú dodané už tento rok v lete.


Rusi školia tureckú armádu na S-400; Ankara sa pripravuje na americké sankcie
Turecko vyslalo do Ruska svojich vojakov, aby sa tam školili v obsluhe ruského systému protivzdušnej obrany S-400. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie tureckého ministra obrany Hulusiho Akara o tom informovali turecké noviny Yeni Şafak a agentúra... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | tasr