Irán má údajne podzemný bunker s novými raketami
01 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Teherán odhalil tajné podzemné zariadenie, v ktorom bezpečne skladuje svoj veľký raketový arzenál. Zariadenie dokáže v prípade potreby aj rakety odpáliť.


Video ukazuje priestory s uloženými raketami v tajnom bunkri na neznámom mieste. Vidieť údržbu zariadení pred štartom a odpálenie rakety Qiam-1. Táto raketa je v prevádzke už od roku 2010 a údajne má operačný dosah približne 750 km.



Video bolo v tichosti vypustené ešte minulý týždeň, ale pozornosť verejnosti upútal až v piatok.


Bunker, plný rakiet s hlavicami, vyzerá byť ešte zo starej školy. Je to dlhý, obrovský tunel, pravdepodobne hĺbený pod nejakou horou. Vchod do priestoru je chránený silnými výbušnými dverami, ktoré sú zdobené v propagandistickom štýle. Na stranách sú portréty iránskych vodcov a izraelská vlajka so sloganom „Smrť Izraelu“, umiestnená priamo pred vchodom. ,



Vo februári Irán vydal vzácne zábery zo svojej raketovej továrne, ktorá je umiestnená v rámci celého „podzemného mesta“ .


Iránsky raketový program bol opakovane kritizovaný Západom, ktorý vyzval krajinu, aby prestala testovať a rozširovať tento svoj arzenál. Teherán však tvrdí, že rakety sú potrebné výlučne na obranné účely a tento program nemôže byť predmetom žiadnych rokovaní.