Čo sa deje? Putinovo pôsobenie vo funkcii neschvaľuje tretina Rusov
31 | 05 | 2019 I TASR

Dve tretiny ruských občanov 66% súhlasia s činnosťou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Opačného názoru je každý tretí Rus, čo predstavuje 32 percent respondentov prieskumu verejnej mienky Analytického centra Jurija Levadu, známeho ako Centrum Levada, ktorého výsledky v piatok zverejnila agentúra Interfax.


Podľa Centra Levada od roku 2000 do súčasnosti bola najväčšia spokojnosť s aktivitami prezidenta (81 percent) zaznamenaná v máji roku 2017. Minimum dosiahla v januári a februári 2019, keď spôsob Putinovho vládnutia schvaľovalo 64 percent respondentov.

S prácou Dmitrija Medvedeva ako premiéra je spokojných 33 percent opýtaných, nespokojných je 65 percent.
Prácu vlády schvaľuje 42 percent respondentov, nespokojných je 56 percent.
Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, pracuje dobre podľa názoru 38 percent respondentov. Negatívne ju hodnotí 59 percent opýtaných.

Centrum Levada zistilo, že 49 percent respondentov sa domnieva, že Rusko sa uberá správnym smerom, zatiaľ čo 40 percent opýtaných zastáva opačný názor.

Agentúra Interfax poznamenala, že tento prieskum Centra Levada potvrdil údaje Všeruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM), podľa ktorých 65,8 percenta Rusov je spokojných s Putinovou prácou. Iný nedávny prieskum VCIOM však zistil, že prezidentovi Ruskej federácie dôveruje iba 31,7 percenta respondentov. VCIOM tento rozpor vysvetlil rozdielmi v metódach výskumu.