Na Filipínach zabili Islamskí militanti pri pokuse o útek holandského zajatca
31 | 05 | 2019 I TASR

Filipínski islamskí militanti zo skupiny Abú Sajjáf zabili v piatok pri pokuse o útek Holanďana, ktorého zadržiavali viac ako sedem rokov. Informovala o tom agentúra DPA.


"Ewolda Horna zastrelili jeho strážcovia z militantnej skupiny Abú Sajjáf, keď sa pokúšal o útek, pričom využil situáciu počas prestrelky medzi militantmi a armádou," povedal brigádny generál Divino Rey Pabayo Jr.
Holanďanovo telo podľa generála získali vojaci po prestrelke v meste Patikul na ostrove Jolo, ktoré je vzdialené 1000 kilometrov južne od hlavného mesta Manila.

Počas zrážky prišlo o život šesť militantov vrátane jednej ženy, ktorú identifikovali ako druhú manželku jedného z vedúcich predstaviteľov skupiny.

Horna spolu so Švajčiarom Lorenzom Vinciguerrom a ich filipínskym sprievodcom uniesli ešte vo februári 2012 počas výletu v provincii Tawi-Tawi na juhu Filipín. Sprievodcovi sa podarilo ujsť počas presunu na ostrov Jolo a Vinciguerra ušiel o dva roky neskôr v roku 2014.

Otvorene sa vraví o výmene predsedu. Bugára čaká náročné predsedníctvo strany
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Horn bol najdlhšie zadržiavaným zajatcom Abú Sajjáf, ktorá je jednou z lokálnych militantných skupín bojujúcich za vytvorenie nezávislej islamskej provincie v južnej časti filipínskeho súostrovia. Od svojho založenia v roku 1991 sa skupina dopustila už viacerých únosov, bombových útokov a vrážd. Je napojená na medzinárodnú extrémistickú organizáciu Islamský štát.