Liberální demokrati nemali v Británii ďaleko od inej výhry
31 | 05 | 2019 I TASR

Ak by sa v sobotu v Británii konali parlamentné voľby, zvíťazili by v nich proeurópski Liberálni demokrati. Strana brexitu, presadzujúca vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, by skončila druhá. S odvolaním sa na prieskum inštitútu YouGov o tom v piatok informovala spravodajská televízia Sky News.


Liberálni demokrati by v týchto voľbách získali 24 percent a Strana brexitu 22 percent hlasov. Vládnuca Konzervatívna strana a opozičná Labouristická strana by podľa prieskumu skončili na treťom mieste s 19 percentami hlasov. Štvrté miesto patrí Zeleným s ôsmimi percentami.

Výsledky prieskumu, ktorý inštitút uskutočnil pre denník The Times, sú v rozpore s tým, ako sa v Británii skončili nedávne voľby do Európskeho parlamentu.

Strana brexitu Nigela Faragea v nich zvíťazila so ziskom 31,6 percenta hlasov a zabezpečila si 29 zo 73 britských kresiel v EP. Liberálni demokrati sa vo voľbách do EP umiestnili druhí s vyše 20 percentami hlasov a 16 kreslami.

Konzervatívci dostali hlasy len 9,1 percenta voličov, čo je jej najhorší výsledok v celoštátnom hlasovaní za posledných takmer 200 rokov.

VIEME MEDZI PRVÝMI: Fico je v Izraeli, dôvodom sú problémy so srdcom
Denník Pravda na svojej stránke zverejnil informácie o zdravotnom stave šéfa strany Smer-SD Roberta Fica. O tom, kde sa nachádza, nevedeli ani niektorí členovia vedenia strany. Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová