Komentár Stepana Achmatova: Štít a meč Andreja Portnova
31 | 05 | 2019 I Stepan Achmatov (Fond strategickej kultúry)

Regionálny utečenec verzus čokoládový miliardár


S vychádzajúcou hviezdou Vladimíra Zelenského výrazne stúpa aj hviezda Andreja Portnova. Flegmatik a vtipkár, ktorého statusy na "Facebooku" s radosťou čítali všetci tí, ktorí nesúhlasia s majdanským režimom, sa vrátil na Ukrajinu a oznámil, že dá zavrieť Petra Porošenka: "Porošenko bude sedieť". Na Ukrajine to začína byť husté.


Kto je Andrej Portnov? A ako chce dostať za mreže bývalého amerického miestodržiteľa Ukrajiny?


45-ročný rodák z Vorošilovgradu už za Kučmovej éry, v rokoch 1997-2001, zastával popredné pozície v Štátnej komisii pre cenné papiere a burzu. V roku 2002 získal vedeckú hodnosť kandidát právnych vied (PhD.), bol riaditeľom kyjevskej advokátskej kancelárie "Portnov a partneri". V tom čase začal poskytovať svoje právne služby finančno-priemyselnej skupine "Privat" Igora Kolomojského. Od roku 2006 figuroval ako poslanec Bloku Júlie Tymošenkovej. V roku 2009 získal titul doktor práv a bol členom Najvyššej súdnej rady. V roku 2010 sa stal zástupcom Sergeja Levočkina, vedúceho prezidentskej kancelárie Viktora Janukovyča. V roku 2011 bol poradcom Janukovyča. V januári onoho tragického roku 2014 sa stal prvým zástupcom vedúceho prezidentskej kancelárie Andreja Kljueva..


Čo sa deje? Putinovo pôsobenie vo funkcii neschvaľuje tretina Rusov
Dve tretiny ruských občanov 66% súhlasia s činnosťou ruského prezidenta Vladimíra Putina. Opačného názoru je každý tretí Rus, čo predstavuje 32 percent respondentov prieskumu verejnej mienky Analytického centra Jurija Levadu, známeho ako Centrum... Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | TASR

Bezprostredne po prevrate 22. februára odišiel do Ruska a usadil sa v Moskve. 24. februára svoj náhly odchod okomentoval takto: "Hrozby fyzickej likvidácie mojej osoby ma donútili odísť z krajiny". Generálna prokuratúra Ukrajiny 28. februára požadovala od Ministerstva vnútra a Bezpečnostnej služby Ukrajiny, aby "v priebehu 10 dní zadržali Andreja Portnova" ako osobu podozrivú z masových vrážd aktivistov v centre Kyjeva, ku ktorým došlo od 18. do 22. februára. V marci roku 2014 bol na území Ruska zadržaný spolupracovník ukrajinského ministerstva vnútra, ktorý bol súčasťou skupiny, ktorý sa pokúšala spáchať atentát na Portnova.


Potom boli v Kyjeve voči Portnovi vznesené nové a nové obvinenia, avšak je potrebné poznamenať, že všetky obvinenia boli právne vyvrátené a dementované. Keď sa Portnovi naskytla možnosť podnikol protiútok. V roku 2015 sa obrátil na rakúsky súd vo veci „dohody medzi Porošenkom a Kličkom“, ktorá „bola vypracovaná na stretnutí vo Viedni v marci 2014“. Ukázalo sa, ako on sám tvrdil, že táto dohoda patrí „do jurisdikcie rakúskeho súdneho systému“. Úspešné boli aj jeho súdne spory. Najmä vtedy, keď Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu, „analyzujúc obvinenia ukrajinských orgánov“, vyhlásil rozhodnutie Rady EÚ za neplatné a zrušil všetky sankcie voči Portnovovi. A nielen to, Portnov totiž získal od Európskej únie aj peňažnú kompenzáciu, čo bol unikátny prípad v histórii Ukrajiny.


V Rusku si Portnov založil advokátsku kanceláriu "AP Group", ktorá zastupovala "ukrajinských podnikateľov v Rusku a ruských podnikateľov na Ukrajine". V januári 2018 sa vyjadril pre médiá: „Žijem v Rakúsku, vo Viedni. Žijem tu úplne legálne. Rakúske orgány dlhú dobu preverovali môj štatút a udelili mi povolenie na pobyt a pracovné povolenie “. Vo Viedni si zaregistroval aj svoju novú advokátsku kanceláriu...


História vzťahov Portnova s lídrami ukrajinského Majdanu sa datuje dávno. Už na jeseň roku 2005 (za éry „oranžového revolucionára“ Viktora Juščenka v pozícii prezidenta Ukrajiny), A. Portnov, ako šéf verejnej organizácie “Investičná Ukrajina”, požadoval od Kabinetu ministrov a Generálnej prokuratúry, aby „urýchlene spustili proces reprivatizácie majetku, nezákonne získaného P. Porošenkom“. Porošenko vtedy vyletel z kresla tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU). Jurija Lucenka mal tiež na muške. V decembri 2006, Portnov v Rade hlasoval za odvolanie “pomarančového” šéfa ministerstva vnútra (J. Lucenka) a požadoval, aby bol trestne stíhaný...


MÁME VIDEO: Streľba na obchodnej ulici priamo v centre Bratislavy! 15 ročné dievča bolo postrelené
Na Obchodnej ulici dnes okolo 15:00 hod. zazneli výstrely zo zbrane. Polícia naháňala agresívneho muža, ktorý ohrozoval ľudí nožom. Odrazená guľka z policajtovej zbrane zasiahla 15 ročné dievča. Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | Roman Suchý

Takže, 19. mája po návrate do Kyjeva Andrej Portnov zavelil do útoku a pustil sa do Porošenka.V ten istý deň poskytol rozhovor: „ Systematizovali sme hlavné zločiny organizovanej zločineckej skupiny Petra Porošenka a doslova pozajtra podáme žalobu. Nachádzame sa na rázcestí, z ktorého vedú dve cesty. Ak chce byť nová vláda aktívna, budeme jej nablízku. Ak nie, tak potom budeme vyvíjať verejný tlak, v náležitej forme budeme viesť všetku dokumentáciu potrebnú na procesné úkony, a rovnako budeme žalovať orgány činné v trestnom konaní za ich nečinnosť. Toto všetko budeme robiť dovtedy, kým sa verejný a informačný tlak nestane takým silným, že orgány činné v trestnom konaní nebudú mať inú možnosť, ako začať aktívne vykonávať vyšetrovacie a procesné úkony“.


Toto je jasný plán ako zahnať Porošenka do jeho posledného kotla.


20. mája po inaugurácii Zelenského, A. Portnov povedal: „ Priatelia, Porošenko dnes oficiálne stratil prezidentskú imunitu a pred hodinou sme doručili Štátnemu úradu pre vyšetrovanie prvú žalobu zo spáchania trestného činu. Obviňujeme ho z vlastizrady, z pokusu o uzurpáciu štátnej moci a prekročenia služobných právomocí ... 


Ide o to, že Porošenko, ako vrchný veliteľ ozbrojených síl v novembri 2018 zámerne vyslal vojenské lode do Kerčského prielivu bez koordinácie s Ruskom. Táto provokácia mala za cieľ získať „závažné následky“ zo strany pohraničnej stráže Ruskej federácie, ktoré by umožnili Porošenkovi vyhlásiť stanné právo na 60 dní a odložiť tak prezidentské voľby na dobu neurčitú. Portnov poukázal na spáchanie troch trestných činoch týkajúcich sa: pokusu o uzurpáciu štátnej moci, vlastizrady a prekročenie služobných právomocí. Štátny úrad pre vyšetrovanie okamžite otvoril prípad vo všetkých troch článkoch.


Teraz hrozí, že podanie žaloby na funkcionárov režimu „revolúcie dôstojnosti“ (tiež Euromajdan, pozn. Red.) spustí lavínu ďalších žalôb.


22. mája Úrad špeciálneho protikorupčného prokurátora otvoril prípad týkajúci sa machinácií s oblastnou energetickou spoločnosťou. Hlavnými figurantmi sú - Porošenko a jeho spolupáchateľ poslanec Igor Kononenko. Ako svedok figuruje bývalý poslanec „od Juli“, v minulosti predseda predstavenstva „Energosiete“ Dmitrij Krjučkov, ktorý poukázal na mnohé zaujímavé skutočnosti. V prípade oblastnej energetickej spoločnosti bola odhalená miliardová korupčná schéma.


Žalobu na Porošenka podal na Štátnom úrade pre vyšetrovanie, Bezpečnostnej službe Ukrajiny a Generálnej prokuratúre aj poslanec Nestor Šufrič. Šufrič postavil žalobu na Porošenkovom rozhodnutí začať vojnu v Donbase 30. júna 2014, odstúpiac od režimu prímeria a procesov vyjednávania. V tom čase bolo podľa slov Šufriča, „mŕtvych 74-86 ľudí. Dolár bol na úrovni 12, ekonomika Donbasu bola integrovaná do ekonomiky Ukrajiny... Dôsledky všetci poznáme. Tisíce mŕtvych... "Šufrič argumentuje: "Potom, ako Porošenko pred 5 rokmi prijal toto rozhodnutie, som sľúbil, že akonáhle mu zanikne prezidentská imunita, budem v tejto veci kontaktovať príslušné úrady ... "Nastal čas".


Na obzore sú nové prípady, ktoré avizuje Portnov, zdôrazňujúc, že všetky jeho obvinenia je možné klasifikovať ako trestné činy: prípad závodu „Kuznja na Rybalskom“, ktorý sa pozoruhodným spôsobom stal Porošenkovým majetkom; prípad sprenevery v štátnom koncerne "Ukroboronprom"; prípad „Rotterdam+“ o zneužívaní dodávok energie...


Dňa 27. mája Portnov zaregistroval na Štátnom úrade pre vyšetrovanie svoju najnovšiu žalobu na Porošenka, v ktorom obvinil bývalého ukrajinského prezidenta z pokusu o uzurpovanie súdnej moci a informoval o tom aj verejnosť: „ Priatelia, zatiaľ sú vo vzťahu k Porošenkovi zahajené prvé stíhania z prvých troch trestných činov z vlastizrady, prania špinavých peňazí, zneužívania služobných právomocí, legalizácie príjmov z trestnej činnosti v daňových rajoch a daňových únikov a dnes sme podali štvrtú žalobu na Porošenka - za pokus o uzurpáciu súdnej moci".


Kto stojí za Portnovom?


Má zabezpečenú ochranku "s automatickou zbraňou". Bez koordinácie s Vladimírom Zelenským je to nepravdepodobné. Bez ministra vnútra Arsenija Avakova to tiež nie je možné. Igor Kolomojský, je ďalším emigrantom, ktorý sa vrátil na Ukrajinu, pripomeňme, že v minulosti bol hlavným „židovským banderovcom“, na otázku o Portnovovi odpovedá: „… pomáha mi v právnych záležitostiach 20. rokov ... Som morálne na jeho strane, veľmi ho podporujem“.


Je možné, že obvinenia proti "organizovanej zločineckej skupine Petra Porošenka" sa čoskoro na Ukrajine zmenia na elitný druh športu. Alebo na ľudovú zábavu. Dôležité však je, čím sa to celé skončí.