Assange je dlhodobo vystavený psychologickému mučeniu, tvrdí spravodajca OSN
31 | 05 | 2019 I TASR

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange je dlhodobo vystavený "psychologickému mučeniu", ktoré má podobu intenzívnej očierňovacej kampane. Uviedol to v piatok osobitný spravodajca OSN pre problematiku mučenia Nils Melzer, ktorého citovala agentúra Reuters.


"Pána Assangea už niekoľko rokov zámerne vystavujú nehumánnemu alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu a trestaniu, ktoré majú čoraz krutejšie podoby. Ich kumulatívny účinok možno opísať len ako psychologické mučenie," píše sa v Melzerovom vyhlásení.

Kampaň voči tomuto známemu austrálskemu "whistleblowerovi" podľa spravodajcu OSN vedú nielen médiá a sociálne siete, ale predstavitelia justície a politici v USA, Británii a v poslednom čase i v Ekvádore.
Nils Melzer, švajčiarsky profesor práva a nezávislý expert, navštívil Assangea 9. mája v prísne stráženej londýnskej väznici Belmarsh, kde si odpykáva 50-týždňový trest za porušenie podmienok prepustenia na kauciu.

Na stretnutí boli prítomní aj dvaja zdravotnícki experti, ktorí sa špecializujú na obete mučenia a zlého zaobchádzania. S Assangeom absolvovali rozhovor a dôkladne zhodnotili jeho zdravotný stav.
Podľa Melzera dospeli k záveru, že zdravie Juliana Assangea vážne poškodila dlhoročná nepriateľská kampaň voči jeho osobe. Okrem telesných ochorení sa u neho prejavujú aj symptómy charakteristické pre dlhodobé psychologické mučenie, konkrétne dôsledky extrémneho stresu, chronickej úzkosti a hlbokej duševnej traumy.

Spravodajca OSN v tejto súvislosti vyjadril znepokojenie nad tým, že 47-ročnému Austrálčanovi hrozí vydanie do USA, kde by mu mohli uprieť právo na slobodu prejavu, na spravodlivý súdny proces a na ochranu pred neľudským a znevažujúcim zaobchádzaním.

VIEME MEDZI PRVÝMI: Fico je v Izraeli, dôvodom sú problémy so srdcom
Denník Pravda na svojej stránke zverejnil informácie o zdravotnom stave šéfa strany Smer-SD Roberta Fica. O tom, kde sa nachádza, nevedeli ani niektorí členovia vedenia strany. Čítať ďalej
31 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


Assange sa vo štvrtok pre zlý zdravotný stav nezúčastnil na pojednávaní londýnskeho súdu, ktorý rozhoduje o tom, či bude vydaný na stíhanie do Spojených štátov. WikiLeaks v ten istý deň oznámila, že po výraznom zhoršení zdravotného stavu a strate telesnej hmotnosti bol presunutý do väzenskej nemocnice.
USA požadujú Assangeovo vydanie v súvislosti so zverejnením tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov. Americké úrady voči nemu vzniesli už 18 obvinení, väčšinu na základe zákona o špionáži. V prípade usvedčenia môže stráviť za mrežami aj niekoľko desaťročí.

O vydanie 47-ročného Austrálčana zrejme už čoskoro Britániu oficiálne požiada aj Švédsko, kde voči Assangeovi nedávno obnovili vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia.