OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej
30 | 05 | 2019 I Roman Suchý

OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej. Od ministra Jána Richtera žiadajú vysvetlenie, ako je možné, že do sledovania pre Kočnera bol zapojený vedúci zamestnanec ústredia práce.






Predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽANO) zvoláva mimoriadne rokovanie výboru v súvislosti s informáciou o zapojení vedúceho zamestnanca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny do sledovania novinárov.

V posledných dňoch bola zverejnená informácia, že polícia vyšetruje vedúceho pracovníka ústredia kvôli zapojeniu do sledovania novinárov na objednávku Mariána Kočnera. „Zdá sa veľmi pravdepodobné, že kontrolu sociálneho pracovníka u známej novinárky v roku 2017 si v skutočnosti cez štátny úrad zabezpečoval Marián Kočner, ktorý je obvinený z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V tomto prípade šlo o evidentné porušenie práv občanov. Upozorňovali sme na to už pred dvomi rokmi, kedy sa táto kauza „náhodnej“ kontroly u novinárky stala,“ uviedla dôvod zvolania mimoriadneho výboru Verešová.

Ako uviedla poslankyňa, na rokovanie výboru pozvala ministra práce Jána Richtera a generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča. „Od ministra Richtera žiadame vysvetlenie, ako je možné, že do sledovania novinárov bol zapojený vedúci zamestnanec Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ďalej žiadame podanie informácií o opatreniach v kontrolnom systéme prijatých po tejto kauze z roku 2017 a tiež informácie o vyhodnotení systému, podľa ktorého sú rodičia detí od troch rokov povinní hlásiť štátu poskytovateľa starostlivosti o dieťa a každú zmenu v starostlivosti,“ dodala Anna Verešová.

Zasadnutie výboru sa uskutoční v pondelok 3. júna 2019 o 13.00 hod. v rokovacej miestnosti výboru v budove Národnej rady Slovenskej republiky, v areáli Bratislavského hradu – pri Mikulášskej bráne na 2. poschodí.