„Molekuly slobody“: Amerika ide exportovať LNG ako „slobodný plyn“.
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Americké ministerstvo energetiky premenovalo skvapalnený plyn na skvapalnený zemný plyn (LNG) v snahe presvedčiť európske a ázijské trhy, že jeho produkt je lepší ako lacnejšie dodávky z Ruska.


Energetická agentúra ohlásila rozšírenie svojho Freeport, Texas LNG terminálu. Ide o nové zariadenie, vybudované špeciálne na dodávky takzvaného "slobodého plynu”. Určený je najmä pre krajiny, ktoré nemajú dohodu o voľnom obchode s USA, akými sú momentálne najväčšie trhy, Čína a EÚ. Tie sa totiž chystajú zvýšiť nákup lacnejšieho ruského plynu, prostredníctvom takmer dokončených plynovodov, ktoré sa majú otvoriť do konca roka.


„ Zvýšenie exportnej kapacity z projektu Freeport LNG je rozhodujúce pre šírenie plynu po celom svete. Americkým spojencom tým poskytneme rôznorodý a cenovo dostupný zdroj čistej energie ,“ vyhlásil na ministerskom stretnutí Clean Energy v kanadskom Vancouveri, americký minister energetiky Mark Menezes .


Niektorí hráči na poli energetiky označili tento “rebranding” zemného plynu za odvážny. Podľa expertov ide sotva o „čistú “ energiu, vzhľadom na to, že táto “bohatá” americká ponuka, pochádza z hydraulického štiepenia plynonosnej bridlice (frackingu). Ťažba bridlicového plynu je však environmentálne deštrukčná a niektoré štáty ju úplne zakázali.


“Som rád, že ministerstvo energetiky robí všetko, čo je v jeho silách, aby podporilo efektívny regulačný systém, ktorý umožňuje molekuly americkej slobody vyvážať do celého sveta.” uviedol na konferencii aj asistent tajomníka pre fosílnu energiu Steven Winberg. ktorý nešetril svojou chválou na americké palivo, ktoré neváhal označiť ako “kvintesenčné”.


Európa už rieši lacnejšie dodávky ruského plynu, cez plynovod Nord Stream 2, keďže americká ponuka ju nemá čím osloviť, okrem inovovanej rétoriky. Mike Pompeo už dlhodobo varuje, že Rusko buduje plynovod na využívanie energie ako svojho „ pákového efektu nad Európou “. Napriek enormnému úsiliu USA, ktoré hrozí sankciami voči európskym partnerom Gazpromu, je snaha o zastavenie výstavby Nord Stream 2 neúčinná a ten má potenciál byť dokončený.


USA sa stali už najväčším svetovým výrobcom zemného plynu a Čína, ktorá je druhým najväčším globálnym kupujúcim hrozí, že zavedie clá na jeho dovoz, v súvislosti so stupňujúcou sa obchodnou vojnou medzi Pekingom a Washingtonom. Čína sa taktiež blíži k dokončeniu plynovod Power of Siberia z Ruska a Gazprom sa do roku 2035 stane podľa očakávania asi najväčším dodávateľom plynu do Číny.