MIMORIADNA SPRÁVA: Netanjahu stratil podporu Knessetu. Izrael čakajú predčasné voľby.
30 | 05 | 2019 I Imrich Kovačič

Len sedem týždňov od posledných volieb čakajú Izrael nové predčasné voľby. Stalo sa tak v stredu po hlasovaní Izraelského Knessetu. Parlament sa hlasovaním definitívne rozpustil a Izrael čakajú nové predčasné voľby pravdepodobne v septembri. Dôvodom bol kontroverzný návrh zákona, ktorý mal zvýhodňovať ortodoxných náboženských študentov pred vojenskou službou. Za hlasovalo 77 poslancov a 45 bolo proti.


Netanjahu zvíťazil v posledných všeobecných voľbách, ktoré sa v Izraeli konali len minulý mesiac. Pri vytváraní koaličnej vlády si potreboval získať podporu pravicových a pravoslávnych židovských strán, ktoré sa však čoskoro dostali do konfliktu.


Bývalý minister obrany Avigdor Lieberman, na ktorého podpore Netanjahu pri budovaní koalície závisel, sa nezhodol s ultra ortodoxnými stranami na príprave zákona o židovských študentoch pri ich príprave na vojenskú službu. Ortodoxní politici trvali na tom, že náboženskí študenti zostanú vyňatí z návrhu tohto zákona, zatiaľ čo Lieberman sa pokúsil presadiť návrh zákona, ktorým ba sa ich výnimka netýkala.


Lieberman následne obvinil Netanjahua z predaja záujmov náboženského práva. "Sme prirodzenými partnermi pre pravicovú vládu," povedal líder strany Likud pred hlasovaním. „Nebudeme však partnermi v náboženskej vláde.“ 


Liebermanova podpora bola pre Netanjahuovú koalíciu rozhodujúca.