Doprava na D1 skolabovala, brzdil ju pomalý americký konvoj
30 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Diaľnica českej diaľnici D1 vo štvrtok ráno doslova skolabovala. Autá a kamióny z Prahy do Brna v podstate stáli na mieste. Na diaľničných záberoch z kamier je vidno nehybné kolóny. Dôvodom bol presun amerických konvojov - dokopy ich bolo šesť, dva z nich boli stiahnuté mimo cesty.


Americkí vojaci idú na cvičenie do Rumunska a Maďarska. Médiá písali o jeden a pol hodinovom meškaní. Podľa hovorkyne generálneho štábu Magdalény Dvořákovej je celý americký konvoj rozdelený do 14 častí. Podľa nej boli tri skupiny konvoja kvôli dopravnému kolapsu pozastavené. Vodičom sa za komplikácie ospravedlnila.



Dolár zvyšuje pozornosť. Už aj Srbsko a Filipíny sa pripojili ku globálnym nákupom zlata.
Ďalšie dve krajiny, Srbsko a Filipíny, výrazne zvýšili svoje národné zlaté rezervy. Sledujú tak globálny trend ostatných centrálnych bánk, ktoré takisto aktívne akumulujú tento drahý kov. Výraznejší pohybe na trhu so zlatom je vnímaný ako blížiaci... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Konvoj dokáže ísť ​​rýchlosťou 50 - 60 km / h, pokiaľ ide o ľahšie vozidlá tak 70-80 km / h. Konštatovala Dvořáková.

Prvá časť konvoja vycestovala z kasární už v stredu o 19:05 a ďalšie vyrážali po približne v hodinových intervaloch.

Reportér českých Noviniek, ktorý je na ceste do Brna, vyšiel z Prahy okolo 7:30. V 11:30 bol na 182. kilometri na ceste do Brna. Cesta mu tak zabrala asi štyri hodiny. Využil niekoľko obchádzok mimo diaľnicu, ktoré mu poradila aplikácia.

Na D2 sa v zúženie na 34. kilometri v smere na Bratislavu zrazilo nákladné auto s vozidlom z vojenského konvoja.