Zelenskyj chce späť oddiel zajatý v Donbase, separatisti hovoria o sabotéroch
29 | 05 | 2019 I tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj urobí všetko potrebné pre návrat ôsmich vojakov, ktorých zajali proruskí separatisti v Donbase. Informoval o tom v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na tlačové oddelenie hlavy štátu.


"Budeme konať čo najrýchlejšie a najúčinnejšie, aby sme oslobodili našich mužov," uviedlo tlačové oddelenie.

"Zelenskyj si vypočul správu o okolnostiach zajatia ôsmich vojakov obrneného pechotného práporu 53. samostatnej mechanizovanej brigády. Vnútorné vyšetrovanie tohto incidentu, ktoré sa uskutočnilo na príkaz veliteľa Operácie spoločných síl (OOS), nepreukázalo, že by išlo o vlastizradu," dodalo tlačové oddelenie prezidenta.

Vyšetrovaním sa zistilo, že príslušníci pohraničnej jednotky na kontrolných stanovištiach Novotrojicke, Berezove-1 a Berezove-2 porušili postup kontroly na priechode cez líniu kontaktu, dodal Ukrinform.

Ako informovalo tlačové oddelenie OOS, proruskí separatisti zadržali ôsmich vojakov 22. mája v Doneckej oblasti. Podľa OOS sa vojaci viezli v nákladnom aute a v oblasti obce Novotrojicke nesprávne odbočili, pričom sa dostali na územie kontrolované separatistami.

"Boli zadržaní militantmi ozbrojených útvarov Ruskej federácie," dodalo tlačové oddelenie OOS.

Podľa Doneckej tlačovej agentúry (DAN) však ozbrojené sily Doneckej ľudovej republiky (DĽR) oznámili, že "v dôsledku úspešnej operácie zadržali nepriateľský sabotérsky a prieskumný oddiel". Jeho členovia mali pri sebe výbušniny, ako aj uniformy a dokumenty DĽR. Vyšetrovateľom povedali, že ich úlohou boli sabotáže voči DĽR a misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Počet zadržaných separatisti nešpecifikovali.

Podľa utorňajšieho vyjadrenia hovorcu síl DĽR Daniila Bezsonova Kyjev plánoval vyslať do DĽR až tri sabotážne tímy, ale zadržanie jedného z nich zmarilo tieto plány.

"Dozvedeli sme sa, že ďalšie dve skupiny sabotérov boli vyškolené Spojenými štátmi, Britániou a Gruzínskom. Mali vstúpiť na naše územie cez zóny zodpovednosti 30. samostatnej mechanizovanej brigády a 79. samostatnej horskej útočnej brigády ukrajinskej armády," uviedol Bezsonov.