Sýria: V stredu prišlo pri leteckých útokoch o život najmenej desať civilistov
29 | 05 | 2019 I tasr

Letecké útoky vládnej armády na oblasti kontrolované džihádistami na severozápade Sýrie si v stredu vyžiadali najmenej desať obetí z radov civilistov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy


Siedmi z civilistov boli zabití v jednej dedine v provincii Idlib. Väčšinu tejto provincie má pod kontrolou aliancia Haját Tahrír aš-Šám (HTS), ktorá je odnožou extrémistickej organizácie al-Káida.

Letecké útoky vládnych jednotiek v severozápadnej Sýrii si deň predtým - v utorok - vyžiadali podľa SOHR životy najmenej 27 civilistov vrátane 11 detí.

Strely z vládnych raketometov zasiahli vtedy nemocnicu Dár al-Hikma v meste Kafr Nabl a zničili jej veľké časti, generátory a mnoho áut zaparkovaných pred budovou. Nemocnicu museli vyradiť z prevádzky.

V provincii Idlib a ďalších priľahlých oblastiach, ktoré ovládajú islamskí povstalci, trvá od septembra vratké prímerie. Od konca apríla však dochádza v tejto oblasti k stále častejším útokom vládnych jednotiek a ruským náletom.

Podľa organizácie SOHR prišlo odvtedy o život najmenej 250 ľudí, z toho 50 detí. V regióne bolo navyše zasiahnutých už 22 nemocníc a zdravotníckych stredísk.