SR neakceptuje 10 odporúčaní k ľudským právam od členov OSN
29 | 05 | 2019 I tasr

Slovensko neakceptuje desať z takmer 200 odporúčaní, ktoré mu adresovali členské štáty Organizácie Spojených národov (OSN) v rámci univerzálneho periodického hodnotenia Rady OSN pre ľudské práva. Ďalších deväť odporúčaní akceptuje len čiastočne. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.


Členské krajiny OSN Slovensku odporúčali najmä zintenzívniť boj proti rasizmu, xenofóbii, diskriminácii a extrémizmu, ale aj urýchlené vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Viacero krajín tiež odporúčalo ratifikovať Opčný protokol k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, čo Slovensko akceptovalo.

Ďalším dokumentom, ktorý odporúčali ratifikovať Island, Turecko, Gruzínsko, Nemecko a Tunisko, je Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, takzvaný Istanbulský dohovor. Tieto odporúčania Slovensko neakceptovalo.       Nesúhlasilo ani s odporúčaním Islandu, aby prijalo legislatívu umožňujúcu rozšíriť všetky manželské práva na páry rovnakého pohlavia. Prisľúbilo však rozšírenie ustanovenia vnútroštátnej legislatívy o nenávistných prejavoch tak, aby pokrývala sexuálnu orientáciu, rodovú identitu a pohlavné znaky. Opäť išlo o odporúčanie Islandu.

Belgicko zas Slovensku odporúčalo prijať komplexný program sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv a vyčleniť dostatočné zdroje na jeho zavedenie. Slovensko odporúčanie neakceptovalo, pretože napriek tomu, že je takýto program v procese prípravy, zatiaľ v odborných kruhoch neprišlo k vzájomnému konsenzu.

Čiastočne akceptovať sa Slovensko rozhodlo odporúčanie Dánska a Islandu, aby revidovalo zákon o zdravotnej starostlivosti s cieľom "zaistiť prístup k bezpečnému umelému prerušeniu tehotenstva a zrušiť požiadavky povinného poradenstva, z lekárskeho hľadiska zbytočných čakacích lehôt a súhlasu tretej strany". V odpovedi Slovensko uviedlo, že podmienkou vykonania umelého prerušenia tehotenstva je informovaný súhlas po predchádzajúcom poučení s podpisom ženy žiadajúcej o umelé prerušenie tehotenstva alebo jej zákonného zástupcu.

Slovensko podľa materiálu neakceptovalo ani odporúčanie Azerbajdžanu, Kirgizska a Filipín, aby ratifikovalo Medzinárodný dohovor o ochrane práv všetkých migrujúcich pracovníkov a ich rodinných príslušníkov. "Dohovor nerozlišuje medzi legálnym a nelegálnym pobytom osôb na území krajiny," argumentovalo.