Smer sa otriasa v základoch. Pellegrini je očividne pripravený na súboj s Ficom
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Situácia v najsilnejšej vládnej strane Smer-SD sa na prvý pohľad môže zdať pokojná. Netreba však zabúdať na to, že sa blížia voľby do Národnej rady Slovenskej republiky.


Peter Pellegrini doobeda povedal, že neinicioval požiadavku východniarov na odstúpenie Roberta Fica. "Stranu tvoria hlavne členovia, a nie papaláši vo funkciách," povedal na brífingu pred rokovaním vlády.

„Bez členov nemôže fungovať žiadna strana. Preto nieje prekvapujúce, že v hlavnejších stranách ako je Smer-SD, s obrovským počtom ľudí, majú členovia právo vyjadriť svoj názor, a som rád, že aj členská základňa chce diskutovať o budúcnosti strany,“ pokračoval.

Bolton: Za útokmi na tankery je takmer s istotou Irán
Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton v stredu uviedol, že za nedávnym útokom na tankery pri pobreží Spojených arabských emirátov (SAE) stojí "takmer s istotou" Irán. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


Pellegrini výzvu na diskusiu privítal. Vyhlásil, že vedenie strany ešte nediskutovalo o vnútrostraníckych problémoch. "Urobím všetko preto, aby Smer-SD vyhral parlamentné voľby," lišiacky poznamenal. Na prvý pohľad neutrálna veta, ktorý sa ale dá interpretovať viacerými spôsobmi.

Je treba pripomenúť, že vnútrostranícke problémy Smeru vždy riešilo predsedníctvo. Tak to potom aj vyzeralo - stačí si spomenúť na udalosti z minulého roka, ktoré súvisia s vyvodzovaním osobnej zodpovednosti špičkami Smeru po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Doteraz ale žiaden problém nenarástol do rozmeru, na ktorý si trúfajú nahnevaní straníci Smeru z východu. "Očista" Smeru je len otázkou týždňov, ale na vnútrostranícke predvolebné intrigy im neostáva zrovna veľa času.

Pellegrini avizoval, že strana bude musieť prejsť zásadnou reformou. „Ak sa to podarí, tak sa budeme vydávať ešte často. Ak sa to nepodarí, tak sa možno ja s vami osobne už stretávať nebudem." Ficovi tiež odkázal, aby "povedal, ako mieni s touto výzvou naložiť a ako bude vo vedení strany ďalej postupovať".

A to je len začiatok.