Opäť slovné prestrelky. Rusko reagovalo na tvrdý odkaz Spojených štátov
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Ruská ambasáda vo Washingtone vyslala hrozbu americkým lietadlám F-35, a to spôsobom, ktorý by nadvihol nejedno obočie aj v rámci studenovojnových štandardov, píše Mark Episkopos v komentári pre server National Interest. Vojenský historik z think tanku Center for National Interest dodáva, že Rusko k svojim vyhrážkam pripojilo aj propagandistické video z čias vojny vo Vietname.


Ruská ambasáda v americkej metropole minulý mesiac zverejnila na svojom twitterovom účte nasledujúci text: "Ak Rusko... niekedy zahliadne F-35 vo svojom vzdušnom priestore, radi by sme poslali náčelníkovi štábu amerických vzdušných síl generálovi Davidovi L. Goldfeinovi správu v dvoch slovách - 'Nezabudnite Vietnam'. F-35 nikdy nebude sama."

Tweet bol najskôr priamou reakciou na nedávne vystúpenie generála Goldfeina na pôde think tanku Brookings Institution. Autor vysvetľuje, že Goldfein v ňom hodnotil schopnosti stroja F-35 a vyhlásil: "Ak Čína, Rusko alebo iný protivník vo svete niekedy zachytí F-35 vo svojom vzdušnom priestore, rád by som im poslal správu o dvoch slovách - 'sme tu'. To nie je 'ja som tu'. F-35 nikdy nebude sama."

Niektoré médiá priniesli dôležitý kontext Goldfeinového prejavu, keď upresnili, že generál povedal svoje poznámky v reakcii na úspešné vystúpenie strojov F-35 na tohtoročnom leteckom cvičení Red Flag v Nevade. Goldfein na spomínanej akcii tiež uviedol, že F-35 prekonala očakávania nielen ohľadom svojich schopnosti prežiť, ale aj v schopnosti úspešne zničiť ciele.

Ruská reakcia tiež vyvolala značný mediálny záujem. Na prvý pohľad sa ruský tweet môže javiť ako obyčajná slovná hračka, ktorá má spochybniť vlastnosti stealth strojov F-35, pričom slová "nikdy nebude sama" majú vyslať signál, že ruská protivzdušná obrana dokáže lietadlo detekovať.

Priložené propagandistické video z vietnamskej vojny je podľa historika tiež jasným odkazom, s ohľadom na masívne straty, ktoré v konflikte utrpelo americké letectvo. Tieto straty išli navyše v nemalej miere na vrub stovkám protivzdušných obranných systémov, predovšetkým S-75 Dvina a protivzdušným kanónom, ktoré Sovietsky zväz dodával Vietkongu.

"Napriek tomu je v tom ešte hlbší podtext, ktorý stojí za to vziať do úvahy," pokračuje odborník. Podotýka, že Kremeľ vedie dlhodobú PR kampaň, ktorá má presvedčiť potenciálnych investorov o životaschopnosti ruského programu stealth lietadla Su-57.

Tieto snahy vždy zahŕňali útoky na konkurenčné F-35. Tweet ako taký by nebol vôbec výnimočný, ak by ho napísal ruský politický komentátor či vojenský analytik a nedostalo by sa mu väčšej mediálnej pozornosti. Iná vec je, ak je jeho autorom ruská ambasáda.

Washington: Venezuelské rozhovory v Nórsku sa musia zameriavať na odchod Madura
Rozhovory v Nórsku medzi venezuelskou vládou a opozíciou, podporovanou Spojenými štátmi, by sa mali zameriavať len na odchod prezidenta Nicolása Madura z úradu, vyhlásil v utorok Washington. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


Expert si preto kladie otázku - čo viedlo diplomatickú inštitúciu, akou je ruská ambasáda, k vyhláseniu? "Je to zrejme najagresívnejšia ilustrácia nového ruského rétorického prístupu," odpovedá si Episkopos.

Do polovice aktuálneho desaťročia bolo štandardnou praxou Kremľa jednoducho ignorovať západné uštipačne poznámky na adresu ruských vojenských spôsobilostí. V posledných rokoch však ruskí predstavitelia na tieto komentáre reagujú stále dramatickejšie, uvádza odborník. Ako príklad z poslednej doby uvádza ostrú odpoveď ruského ministerstva obrany na tvrdenia amerického veľvyslanca v Kolumbii, že ruský bombardér Tu-160 je obyčajný muzeálny kúsok.

Táto stratégia má podľa historika možný racionálny základ. "V čase, keď Kremeľ aktívne ukazuje NATO svoje jadrové aj konvenčné odstrašovacie prostriedky, si môže dosť dobre myslieť, že aj nepriame spochybňovanie ruského protivzdušného obranného systému nemôže prejsť bez odpovede," tvrdí Episkopos.