Nový druh demencie? Choroba podobná Alzheimeru postihuje najmä starších ľudí
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Vedci aj lekári z celého sveta budú musieť zmeniť pohľad, akým sa nahliada na Alzheimerovu chorobu. Nová štúdia totiž zistila, že u mnohých ľudí, ktorým bola choroba diagnostikovaná, došlo k zlej diagnóze. V skutočnosti trpí až pätina seniorov starších ako 80 rokov úplne novým typom neurodegeneratívneho ochorenia, ktoré sa dá diagnostikovať jedine po smrti pacienta.


LATE, čiže TDP-43 encefalopatia je choroba, ktorá sa síce príznakmi podobá Alzheimerovej chorobe, v skutočnosti ale ide o samostatnú formu ochorenia mozgu. Vedci v odbornom magazíne Brain uviedli, že ide o nový typ demencie, o ktorom doteraz nikto netušil.

Demencia pritom podľa televízie BBC nie je sama o sebe chorobou, skôr zastrešuje rôznorodé problémy s myslením a pamäťou. Najznámejšou formou demencie je práve Alzheimerova choroba, ktorá bola dlho považovaná aj za najrozšírenejšiu.

Nový objav ale ukázal, že až tretina pacientov, ktorým bola Alzheimerová choroba diagnostikovaná, v skutočnosti touto chorobou netrpela. Mali inú, doposiaľ neznámu formu demencie.

LATE má na rozdiel od Alzheimerovej choroby neskorší nástup a pomalší priebeh, postihuje iné časti mozgu a spravidla sa týka ľudí nad 80 rokov. Podľa odhadov touto chorobou trpí asi pätina staršej populácie.

Podľa televízie CNN je dokonca pravdepodobné, že sa u starších ľudí vyskytuje LATE omnoho častejšie než Alzheimerova choroba. Nie je ale vylúčené, že by pacienti mohli trpieť oboma chorobami naraz.

Rovnako ako v prípade Alzheimerovej choroby aj pri LATE trápi vedcov zásadný problém - nikto nevie, prečo ochorenie vzniká. Prelomový objav, ktorý bude teraz prepisovať učebnice, výrazne skomplikuje hľadanie lieku na Alzheimerovu chorobu. Príznaky oboch ochorení sú totiž podobné, ale presnú diagnózu možno určiť až po smrti.

Zelenskyj predloží parlamentu zákon o zodpovednosti za nezákonné obohatenie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má v pláne predložiť do parlamentu návrh zákona o zodpovednosti za nezákonné obohatenie. Informoval o tom v utorok na stretnutí s predstaviteľmi medzinárodného menového fondu (MMF). Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


Choroby sa od seba odlišujú tým, že každá kumuluje iný typ proteínov. To v praxi znamená, že všetky doteraz vykonané testy na lieky proti Alzheimerovej chorobe môžu mať úplne skreslené výsledky, pretože mohli byť podané aj ľuďom, ktorí v skutočnosti Alezheimerom netrpeli.

Vedcov teraz čaká neľahká úloha. Musia zistiť, ako efektívne odlíšiť Alzheimerovu chorobu od príznakov LATE u žijúcich pacientov a až potom sa môžu vykonávať testy jednotlivých liekov a posudzovať ich účinnosť. V skutočnosti si však dodnes nie sú istí, či je LATE jedinou neznámou mozgovou chorobou, alebo či existujú aj ďalšie formy demencie, o ktorých doteraz nikto netušil.