NA PULZE DŇA: Europolu sa podarilo dešifrovať Kočnerovu komunikáciu cez Treemu
29 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Vyšetrovanie objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa zrejme výrazne posunie vpred. Denník N zistil, že sa Europolu podarilo prelomiť komunikáciu Mariana Kočnera v šifrovanej aplikácii Threema.


Doteraz polícia disponovala iba lokalizáciou Kočnerovho mobilu, ktorú získala vďaka rekonštrukcii toho, ako sa prihlasoval na jednotlivé stanice mobilných operátorov. Tak odhalila aj stretnutie s Alenou Zsuzsovou, ktoré sa odohralo po vražde. Informácie o telefonátoch v časoch vraždy ale chýbali.

OSN: Osemdesiat krajín je ochotných zintenzívniť boj proti zmenám klímy
Približne 80 krajín sveta už signalizovalo ochotu zintenzívniť boj proti globálnemu otepľovaniu. Oznámil to v utorok vyslanec OSN pre klimatickú zmenu Luis Alfonso de Alba, ktorého citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


Ide o mobil iPhone X, ktorý polícii odovzdal Peter Tóth. Odovzdal ho ešte ako utajený svedok, spolu s prístupovými heslami do telefónu. Keďže v ňom časť komunikácie chýbala, polícia podozrieva Tótha z premazania telefónnych záznamov. Je podozrenie, že týmto konaním mohol kryť inú trestnú činnosť.

Ten tiež vypovedal, že na sledovaní Jána Kuciaka a ostatných novinárov sa finančne a informačne podieľal aj Norbert Bödör, dnes už známy podnikateľ z Nitry. O Haščákovi ale moc nenarozprával.

Threema je aplikácia, ktorú na komunikáciu používa niekoľko ľudí pohybujúcich sa v bezpečnostných zložkách, ale aj v politike. Lámanie šifry je podľa expertov najťažší spôsob s minimálnou šancou k úspechu.