Macron chce na najvyšších pozíciách inštitúcií EÚ dve ženy a dvoch mužov
29 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok večer v Bruseli po skončení neformálneho summitu EÚ zdôraznil, že Európsky parlament (EP) nie je inštitúciou, ktorá navrhuje a vymenúva predsedu Európskej komisie.


Macron počas tlačovej besedy s novinármi pripomenul, že podľa Zmlúv o fungovaní Európskej únie nie je Európsky parlament tou inštitúciou, ktorá navrhuje a vymenúva predsedu Európskej komisie. Táto úloha podľa neho spadá pod právomoci hláv štátov a vlád členských krajín EÚ.

Francúzsky prezident tým opätovne dal najavo, že nesúhlasí s procesom "spitzenkandidátov", čiže výberu šéfa eurokomisie podľa volebného lídra jednej z celoeurópskych politických strán, ktorá vyhrá voľby do Európskeho parlamentu.

Prielom vo výbere šéfa eurokomisie? Poverenie vyjednávať má predseda Európskej rady Tusk
Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ v rámci utorňajšieho neformálneho summitu v Bruseli, poskytli mandát predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby postupne rokoval so všetkými členskými krajinami o najvhodnejšom kandidátovi na post... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Europarlament, ktorý musí odobriť každého kandidáta na post šéfa exekutívy EÚ, tento proces podporuje.

Macron zároveň po skončení summitu, ktorý bol zameraný na proces výberu kandidátov do najvyšších funkcií v euroinštitúciách, povedal, že si na najvyšších pozíciách EÚ želá dve ženy a dvoch mužov.

Macron dáva stopku Merkelovej, neželá si Webera za šéfa Eurokomisie
Neformálna utorňajšia pracovná večera hláv vlád a štátov, ktorá sa koná v Bruseli dva dni po skončení volieb do Európskeho parlamentu (EP), navonok pôsobí dojmom, ako keby ani o nič nešlo, ale v hre sú kľúčové pozície v štruktúrach EÚ, pričom... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Lídri EÚ sa najneskôr do júnového summitu (20.-21.6.) musia dohodnúť na kandidátoch, ktorí nahradia Jeana-Clauda Junckera na poste predsedu Európskej komisie, Federicu Mogheriniovú vo funkcii šéfky diplomacie EÚ a zároveň šéfky Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, Antonia  Tajaniho v kresle predsedu europarlamentu a Donalda Tuska na pozícii predsedu Európskej rady.