Lotyšsko: Za prezidenta zvolili sudcu ECJ Egilsa Levitsa
29 | 05 | 2019 I tasr

Poslanci lotyšského parlamentu zvolili v stredu za nového prezidenta krajiny Egilsa Levitsa, sudcu Európskeho súdneho dvora (ECJ) so sídlom v Luxemburgu. Informovala o tom agentúra AP. 


Egils Levits (63) nahradí v úrade Raimondsa Véjonisa, ktorý sa už o ďalší štvorročný mandát neuchádzal. Zvolený bol hneď v prvom kole, keď ho podporilo 61 poslancov 100-členného lotyšského parlamentu.

O post hlavy štátu sa v stredu uchádzali ešte ďalší dvaja kandidáti: ombudsman Juris Jansons a poslanec Didzis Šmits. Levits bol však považovaný za jasného favorita. Na zvolenie mu stačila nadpolovičná väčšina 51 poslancov.

Za prezidenta kandidoval ako nezávislý na návrh lotyšskej koaličnej vlády.

Právnik a politológ Levits pôsobí ako sudca ECJ od roku 2004. V roku 1990 sa podieľal na vyhlásení nezávislého Lotyšska. Neskôr pôsobil ako lotyšský minister spravodlivosti a veľvyslanec.

O post hlavy štátu, ktorá má v Lotyšsku prevažne len ceremoniálne právomoci, sa Levits neúspešne uchádzal už v roku 2015. V stredu poslanci prezidenta po prvý raz volili verejne. V minulosti bolo hlasovanie tajné, čo sa zmenilo po novelizácii ústavy.