Francúzsko a Nemecko sa nezhodli v názore na obsadenie postu šéfa EK
29 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR
Francúzsko a Nemecko sa na utorkovom mimoriadnom povolebnom summite v Bruseli nezhodli na tom, kto by mal prevziať jednu z kľúčových líderských pozícií v Európskej únii, funkciu šéfa Európskej komisie (EK). Informovala o tom v noci na stredu stanica BBC.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu prišli veľké centristické bloky a svoju väčšinu, pričom zelení a nacionalisti si pozície posilnili.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová chce, aby sa novým predsedom EK stal jej krajan, stredopravicový kandidát Manfred Weber, avšak francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v súvislosti s obsadením tejto vplyvnej funkcie o ňom na summite ani nezmienil.

Utorkový summit v Bruseli bol podľa komentárov BBC pre lídrov EÚ šancou na diskusiu o novej politickej panoráme a možnostiach obsadenia najvyšších pozícii v bloku.

Eurovoľby zanechali Úniu rozdrobenejšou, čo bude znamenať ťažšie dosahovanie konsenzu. Podľa predsedu Európskej rady (ER) Donalda Tuska bol brexit príčinou, že väčšina voličov uprednostnila proeurópske strany. Na rokovaniach v Bruseli sa zúčastnila i dosluhujúca britská premiérka Theresa Mayová, ale o brexite sa nehovorilo.

Európska komisia je telesom, ktoré vypracúva a presadzuje zákony EÚ. Súčasným predsedom EK je Jean-Claude Juncker, ktorému sa končí päťročný mandát. Do danej funkcie ho zvolili v roku 2014 ako kandidáta Európskej ľudovej strany (EPP) po jej víťazstve vo voľbách.

Pre Webera, ktorý je tiež kandidátom EPP, však ide o omnoho väčšiu výzvu, keďže jeho blok sa v 751-člennom Európskom parlamente zúžil z 217 kresiel na 180, hoci stále zostáva v EP najväčším zoskupením.

Macron v priebehu utorka vyhlásil, že nechce hovoriť o menách možných kandidátov na post šéfa EK, ale napriek tomu vymenoval tri, medzi ktorými však Weber nefiguroval.

O funkciu sa medzi inými uchádzajú hlavný vyjednávač EÚ pre otázky brexitu Michel Barnier, ktorý je Francúz, dánska liberálka Margrethe Vestagerová či holandský stredoľavicový politik Frans Timmermans.