ČERSTVÉ: Údajná vnučka ruského oligarchu, ktorá bola so Strachem na Ibize, pochádza nakoniec z Bosny
29 | 05 | 2019 I Aneta Leitmanová

Počas stretnutia na Ibize s bývalým rakúskym vicekancelárom Heinzom-Christianom Strachem sa bosnianska študentka preobliekla za neter ruského oligarchu, píše rakúsky Kronen Zeitung.


Verejnosť sa snaží nájsť autorov, usporiadateľa a podporovateľa videozáznamu so Strachem, ktorého zverejnenie vyvolalo ostrú vnútropolitickú krízu v Rakúsku. Ide o otázku starostlivo naplánovanej operácie proti bývalému podpredsedovi vlády, pomstu, ktorú si vybavil niekto z rakúskej politiky?

Video bolo pripravené a vyrobené celým tímom - nemeckým detektívom, viedenským právnikom, študentom a ďalšími dvoma odborníkmi pre dohľad a bezpečnosť, ktorých mená nie sú zatiaľ zverejnené.

Podľa publikácie rolu údajnej Rusky hrala bosnianska študentka, ktorá plynule hovorila po rusky. Vydávali ju za neter jedného z ruských oligarchov. Dievča bola špeciálne vybrané na kastingu podľa Stracheho vkusu. Herečku vyplatili poriadne - dostávala 7 tisíc eur na deň.

Washington: Venezuelské rozhovory v Nórsku sa musia zameriavať na odchod Madura
Rozhovory v Nórsku medzi venezuelskou vládou a opozíciou, podporovanou Spojenými štátmi, by sa mali zameriavať len na odchod prezidenta Nicolása Madura z úradu, vyhlásil v utorok Washington. Čítať ďalej
29 | 05 | 2019 | tasr


V predstihu bola pripravená aj vila na Ibize, ktorá už bola pre podobné operácie využívaná v minulosti. Tvorcovia videa využili alkohol a zakázané látky počas rozhovoru, aby rozviazali jazyk Strachemu a jeho asistentovi Johanovi Gudenusemovi.

Celá spravodajská akcia mohla stať organizátorov približne 400 tisíc eur. Ako sa neskôr ukázalo, autori ponúkali toto video za 1,5 milióna eur niektorým vplyvným politikom a obchodníkom z Rakúska, ponuku však nikto neprijal. Nakoniec sa predalo len za 600 tisíc eur doteraz neznámej nemeckej spoločnosti, ktorá ho venovala k zverejneniu pre Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung.

Rakúske špeciálne služby o existencii videa vedeli, nepodarilo sa im ho ale získať ešte pred zverejnením v nemeckej tlači.

Prokuratúra vo Viedni už vykonáva vyšetrovanie, aby identifikovala autorov videa. Žaloba už bola podaná proti trom nemenovaným osobám. Podľa Stracheho bolo kompromitujúce video natáčané nelegálne pomocou skrytých zariadení a jeho zverejnenie mu spôsobilo ťažkú ​​ujmu. Bývalý vicekancelár si je istý, že autori videa vytvorili zinscenovanou scénu, v dôsledku čoho ho zmanipulovali k "hre s jeho mysľou".

Strache bol nútený odstúpiť z funkcie vicekancelára a tiež ako predseda strany. V dôsledku škandálu sa koaličná vláda konzervatívcov a pravice zrútila a krajina smeruje k predčasným parlamentným voľbám.

Parlament následne v hlasovaní vyslovil nedôveru vláde Sebastiana Kurza. Prezident Alexander Van der Bellen potom rozpustil Kurzov kabinet a poveril ministra financií a zároveň nového vicekancelára Hartwiga Lögera, aby dočasne pôsobil ako kancelár, pokiaľ nebude vytvorená nová prechodná vláda.