Americký poradca pre národnú bezpečnosť pricestoval na rokovania do SAE
29 | 05 | 2019 I tasr

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton pricestoval v utorok do Spojených arabských emirátov (SAE), kde nasledujúci deň absolvuje rokovania. Jeho návšteva prichádza v čase zvýšeného napätia medzi Washingtonom a Teheránom, informovala tlačová agentúra Reuters.


"Práve som pristál v SAE. Teším sa na zajtrajšie stretnutie s našimi emirátskymi spojencami, s ktorými budem hovoriť o dôležitých a aktuálnych regionálnych bezpečnostných záležitostiach," napísal Bolton na Twitteri.

Napätie medzi Iránom a Spojenými štátmi sa zvýšilo po májových útokoch na ropné tankery v Perzskom zálive. Washington ako blízky spojenec Saudskej Arábie a SAE - regionálnych rivalov Iránu - obvinil z týchto incidentov Teherán, ktorý však obvinenia odmieta.

Bolton minulý týždeň uviedol, že USA disponujú "hlbokými a závažnými" tajnými správami o hrozbách, ktoré predstavuje Irán. Bolton však ďalšie detaily neposkytol.

Washington vyslal na Blízky východ námornú útočnú skupinu vrátane lietadlovej lode a strategické bombardéry, pričom ohlásil plány na vyslanie 1500 vojakov do tejto oblasti, čo vyvolalo obavy z možného konfliktu.

Iránsky rezort diplomacie v utorok vyhlásil, že krajina je pripravená na dialóg s arabskými krajinami Perzského zálivu a na riešenie vzniknutej eskalácie.

Saudská Arábia bude vo štvrtok v Mekke hostiť dva mimoriadne summity arabských krajín, na ktorých sa bude diskutovať o nedávnych dronových útokoch na ropné zariadenia v tomto kráľovstve, ako aj o útokoch na ropné tankery pri pobreží SAE.