Ukrajina: Zelenskyj vrátil Saakašvilimu občianstvo
28 | 05 | 2019 I tasr

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vrátil ukrajinské občianstvo bývalému gruzínskemu prezidentovi a exgubernátorovi ukrajinskej Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilimu.


Príslušná vyhláška bola zverejnená v utorok na internetovej stránke hlavy štátu. Zelenskyj zrušil klauzulu o strate Saakašviliho ukrajinského občianstva, ktorá bola v dekréte č. 196 z 26. júla 2017, informovala agentúra Ukrinfom.

Saakašvili sa za vrátenie občianstva poďakoval Zelenskému na Facebooku. Ešte začiatkom mája tvrdil, že sa chce vrátiť na Ukrajinu a že by rád pomáhal novozvolenému prezidentovi Zelenskému.

"Ukrajina je môj domov... Určite prídem na Ukrajinu," povedal Saakašvili pre televíznu stanicu Belsat. Podľa vlastných slov by chcel pôsobiť ako poradca Zelenského, ktorý vystriedal v úrade doterajšieho ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Saakašvili v rokoch 2015 a 2016 pôsobil ako gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti. Do tejto funkcie ho vymenoval vtedajší prezident Porošenko, s ktorým sa však neskôr rozišiel.

V roku 2017 gruzínskemu exprezidentovi odobrali ukrajinské občianstvo a z krajiny ho vyhostili. Stal sa tak človekom bez občianstva, keďže už dva roky predtým prišiel o občianstvo aj vo svojom rodnom Gruzínsku. Po vypovedaní z Ukrajiny sa zdržiaval v Holandsku.

Zelenskyj sa ešte počas predvolebnej kampane vyjadril o Saakašvilim pochvalne. Gruzínskeho exprezidenta označil za skvelého a schopného diplomata, ktorý by podľa neho mohol získať dôležitú úlohu v rámci ukrajinskej vlády. Vyslovil sa pritom za to, aby bolo Saakašvilimi vrátené občianstvo Ukrajiny.

Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004 - 2007, však v rozhovore pre Belsat vyhlásil, že jeho dlhodobou prioritou zostáva Gruzínsko. V súčasnosti chce podľa vlastných slov konsolidovať gruzínsku diaspóru po celom svete a časom má v úmysle vrátiť sa aj do Tbilisi. V Gruzínsku ho však odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí.