Schyľuje sa ku konfliktu v Kosove? Srbská armáda je v pohotovosti
28 | 05 | 2019 I Roman Suchý, Peter Králik

Špeciálne jednotky kosovskej polície dnes ráno zatkli 13 Srbov na severe krajiny, ktorá je sčasti pod kontrolou Belehradu. Jeden kosovský policajt bol pri akcii postrelený. Srbský prezident Vučić v reakcii uviedol armádu do stavu bojovej pohotovosti, informovali srbská aj kosovské médiá.


Srbská agentúra Tanjug uviedla, že zatknutý sú srbskí príslušníci kosovskej polície, ktorých úrady vinia zo zapojenia do organizovaného zločinu, pašovania, brania úplatkov či zneužitia právomocí.

"Táto operácia je proti organizovanému zločinu a jej cieľom sú policajti a colníci," povedal kosovský premiér Ramush Haradinaj. Počet zatknutých kosovská strana nespresnila. Výroky Haradinaja nepriamo potvrdil aj hovorca medzinárodných mierových síl KFOR Vicenzo Grasso, podľa ktorého nie je akcia namierená proti Srbom, ale proti zločincom a korupčníkom. Dodal, že neprebieha len na severe krajiny.

Z. Čaputová zloží prezidentský sľub v sobotu 15. júna napoludnie
Zuzana Čaputová sa ujme prezidentského úradu 15. júna, keď ju čaká inaugurácia. Ústavou predpísaný sľub zloží počas slávnostnej schôdze Národnej rady SR v sobotu 15. júna napoludnie v priestoroch Slovenskej filharmónie v... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Srbský prezident Vučić v reakcii na zadržanie kosovských Srbov nariadil uviesť všetky zložky armády a špeciálnych jednotiek polície do stavu bojovej pohotovosti. Podľa štátnej televízie RTS bol zaznamenaný pohyb vojsk na srbskom území smerom k hranici s Kosovom. Kvôli eskalácii napätia sa tiež zíde bezpečnostná rada štátu. "Ak (zatýkanie) ihneď neskončí, nie je pochýb o tom, ako bude Srbsko reagovať už počas dňa," povedal poverenec srbskej vlády pre Kosovo Marko Djurić.

Rozsiahla zatýkacia akcia prebehla na niekoľkých miestach severného Kosova. Polícia pri nej údajne zhabala množstvo dôkazového materiálu.

Podľa kosovského denníka Koha Ditore sa v obci Zubin Potok strhla prestrelka, v ktorej bol zranený kosovský policajt. V etnicky rozdelenej Kosovskej Mitrovici zneli sirény a na hlavnom námestí v srbskej časti mesta sa zhromaždilo množstvo obyvateľov.

Belehrad stratil kontrolu nad svojou južnou provinciou v roku 1999, čiastočný vplyv si udržiava iba v niekoľkých severokosovských okresoch, kde prevláda srbské obyvateľstvo. Pôsobenie kosovskoalbánských policajných jednotiek v severnom Kosove je preto pre Srbsko veľmi citlivé.

V roku 2011 sa vláda v Prištine pokúsila obsadiť hraničné priechody Jarinje a Brnjak, aby zabezpečila prísnejšiu kontrolu a plnenie vtedajšieho obchodného embarga na srbský tovar. To miestnych Srbov rozhorčilo, postavili barikády k priechodom a jeden z nich vypálili. Pri incidentoch bol zabitý jeden kosovský policajt. Kontrolu prechodov potom prevzali vojaci medzinárodných síl KFOR.