Prielom vo výbere šéfa eurokomisie? Poverenie vyjednávať má predseda Európskej rady Tusk
28 | 05 | 2019 I Peter Králik/TASR

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ v rámci utorňajšieho neformálneho summitu v Bruseli, poskytli mandát predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby postupne rokoval so všetkými členskými krajinami o najvhodnejšom kandidátovi na post predsedu budúcej Európskej komisie (EK).


Neformálne rokovania najvyšších národných predstaviteľov Únie, ktoré sa uskutočnil dva dni po skončení volieb do Európskeho parlamentu (EP), nevyústili do žiadnych konkrétnych nominácií na kľúčové pozície v štruktúre euroinštitúcií.

Macron dáva stopku Merkelovej, neželá si Webera za šéfa Eurokomisie
Neformálna utorňajšia pracovná večera hláv vlád a štátov, ktorá sa koná v Bruseli dva dni po skončení volieb do Európskeho parlamentu (EP), navonok pôsobí dojmom, ako keby ani o nič nešlo, ale v hre sú kľúčové pozície v štruktúrach EÚ, pričom... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Tusk dostal od premiérov a prezidentov poverenie viesť rokovania o najvhodnejšom kandidátovi, ktorý bude šéfovať exekutíve EÚ. Na tlačovej konferencii po skončení summitu to potvrdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Tuskovou úlohou bude rokovať nielen s lídrami 28 členských krajín EÚ, ale aj s novým Európskym parlamentom s cieľom dohodnúť sa na prijateľných menách pre vrcholové pozície tak, aby ich mohli lídri EÚ odsúhlasiť na júnovom summite v dňoch 20. - 21. júna.

Šefčoviča teší podpora V4 pri kandidatúre na posty v EÚ. Babiš však o žiadnej nevie
Súčasného podpredsedu Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča veľmi teší podpora zo strany premiérov Vyšehradskej štvorky (V4), s ktorými možnosť jeho kandidatúry na jednu z vrcholných pozícii v rámci Európskej únie... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Peter Králik


Merkelová v tejto súvislosti zdôraznila, že je dôležité viesť tieto diskusie s rešpektom a cieľom zachovať schopnosť EÚ prijímať spoločné rozhodnutia v najbližšej budúcnosti.